Miltä tuntuisi, jos et näkisi koskaan aurinkoa?

Kaikkien lehmien pitäisi päästä ulkoilemaan. Sen toteutumiseksi tarvitaan kirjaus lakiin.

Kesä on suomalaisille ihanaa aikaa, kun pitkän talven jälkeen saa nauttia auringosta ja oleskella ulkona. Myös monet eläimet pääsevät nauttimaan kauniista säistä. Kuitenkin monilla tuotantoeläimillä asia on täysin toisin. Monet suomalaiset lehmät eivät pääse koskaan ulkoilemaan ja joutuvat elämään suuren osan elämästään kytkettynä yhteen paikkaan.

 

Suomessa on käytössä kahdenlaisia navettoja: parsinavettoja ja pihattonavettoja. Parsinavetassa lehmät elävät kytkettynä omaan parteen, jolloin ne eivät pääse liikkumaan vapaasti silloin kun haluavat. Parsinavetta on erittäin tuotantokeskeinen, siellä lehmä ajatellaan nimenomaan tuotannontekijänä eikä elävänä olentona. Pihattonavetassa lehmät voivat liikkua sisällä vapaasti, mutta tilaa on usein liian vähän lajityypillisen käyttäytymisen toteuttamiseksi. Pihattonavettojen selkeä haittapuoli on, että laki ei velvoita pihattonavetoissa eläviä lehmiä pääsemään koskaan ulos navetasta.

 

Kesä on käytännössä ainoaa aikaa, kun suomalaisilla lehmillä on edes mahdollisuus päästä ulos navetasta. Lain mukaan parsinavettojen lehmien on päästävä ulkoilemaan 1.5.-30.9. välisenä aikana vähintään 60 päivän ajan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita kukkivia niittyjä, vaan se voi tarkoittaa vain pientä alaa, jossa ei kasva edes ruohoa. Suomen lehmistä noin puolet elää pihattonavetoissa, ja niistä alle joka kymmenes pääsee ulkoilemaan ympäri vuoden.

 

Rinteen hallitusohjelmassa tunnutaan keskittyvän enemmän selvittelyyn, kuin konkreettisiin toimenpiteisiin. Näin on myös eläinten hyvinvoinnin osalta. Ainoa konkreettinen esitys lehmien osalta on, että uusien parsinavettojen rakentamisesta luovutaan, mikä on hyvin kannatettava asia. Kuitenkaan siellä ei esimerkiksi otata lainkaan kantaa siihen, että lehmien olisi päästävä ulos myös pihattonavetoista.

 

Tuntuu pahalta ja epäreilulta, että lehmiä pidetään ympäri vuoden ahtaissa sisätiloissa. Sama koskee myös monia muita tuotantoeläimiä. Jokaisen lehmän tulisi voida nauttia ulkoilmasta ja riittävästä tilasta, jotta ne pääsevät kirmailemaan nurmella, märehtimään ja olemaan toistensa kanssa lajityypillisesti. Siksi lakiin on tehtävä kirjaus pakollisesta ulkoilusta myös pihattonavetoissa eläville lehmille. Käytännössä lehmien lajityypillisen käyttäytymisen mahdollistaminen tarkoittaa sitä, että ne pääsevät ulkoilemaan.

 

Lisäksi lajityypillisen käyttäytymisen mahdollistaminen edellyttää sitä, että pienet vasikat saavat olla riittävän kauan emonsa kanssa. Tämän jälkeen on huolehdittava, että vasikat saavat tutustua riittävästi lajitovereihinsa, jotta kehityshäiriöiltä vältytään. Vasikoilla on oltava tarpeeksi tilaa ja käytössä esimerkiksi tuttisangot, jotta niille ominainen imemistarve tulee tyydytettyä.

 

Lajityypillisen käyttäytymisen toteutuminen eli riittävä käyskentely ulkona ja hyvät elinolot sisällä navetassa ehkäisevät monia sairauksia ja parantavat merkittävästi lehmän elämänlaatua. Onnellisia lehmiä on myös helpompi hoitaa tuotannon näkökulmasta. Kuitenkin ennen kaikkea ihmisinä meidän tulisi toimia humaanisti kaikkia eläviä olentoja kohtaan, ja varmistaa myös tuotantoeläimille hyvät elinolosuhteet. Meidän tavoitteena pitää olla, että jokainen lehmä Suomessa voi elää hyvissä olosuhteissa ympäri vuoden ja ainakin kesäaikaan päästä kirmailemaan ulos ja nauttimaan ihanasta Suomen kesästä.

MiaLaiho
Kokoomus Espoo

Mia Laiho on kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Uudeltamaalta. Hän on koulutukseltaan lääketieteen tohtori. Hän toimii eduskunnassa sosiaali-ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajana ja sivistysvaliokunnan varajäsenenä. Hän toimii myös Uudenmaanliiton maakuntavaltuutettuna sekä Lastenliiton hallituksen puheenjohtajana. Mialle ovat tärkeitä sosiaali-ja terveydenhuollon asiat sekä opetus ja koulutus. Kaikki perheiden, lasten, nuorten ja vanhusten hyvinvointiin liittyvät asiat ovat sydäntä lähellä. Mia on kolmen lapsen äiti ja koiranomistaja. Mialle eläinten hyvinvointi on tärkeää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu