MiaLaiho

Sote jäi poliittisen koplauksen jalkoihin

Hallitusneuvotteluja vetävä demareiden Antti Rinne kertoi eilen, että hallitusneuvotteluissa on päädytty 18 maakunnan malliin sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä. Piti hieraista korvia, että kuulinko todella oikein. Mitä uutta siinä on? Tähänkö ilmiöpohjaisessa pöydässä Säätytalolla lopulta päädyttiin toista viikkoa jatkuneiden keskusteluiden jälkeen? Samaan maakuntamalliin, jota aiemmin oppositiossa olleet puolueet Vihreät, Demarit, Vasemmistoliitto ja RKP ovat itse kritisoineet ja vastustaneet neliraajajarrutuksessa. Mukana on myös Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, joka kaatoi hallituksen viime vaalikauden loppumetreillä Sote- ja maakuntauudistuksen epäonnistumisen takia.

Hallituksen kaatuminen Suomessa on historiallisesti hyvin poikkeuksellinen tilanne ja Suomessa on hallituksen kaatamisesta lähtien ollut toimitusministeristö. Eduskuntavaaleissa Keskusta kärsi historiallisen vaalitappion menettäen eduskunnasta 18 paikkaa. Liekö sattumaa, mutta paikkoja menetettiin juuri sama määrä kuin mitä maakuntia oli aiemmassa esityksessä ja mitä nyt taas on suunniteltu. Kansa ilmaisi selvästi epäluottamuksensa vaaleissa Keskustaa kohti. Mutta mitä vielä. Suomessa kansan tahdolla ei ole merkitystä, kun hamutaan valtaa ja tehdään poliittisia lehmänkauppoja. Sanoisin, että historiallisen hallituksen kaatumisen ja Keskustan rökälevaalitappion jälkeen tehtiin vielä bonuksena tälle kaikelle historiallinen lehmänkauppa, koplaus Keskustan ja Demareiden välillä.

Jos hallitus muodostetaan nyt Säätytalolla olevista puolueista, Keskusta saa maakuntansa, mutta tämän kääntöpuolena tullaan näkemään valitettavasti tavallisten palkansaajien ja yrittäjien kukkaron keveneminen. Ja Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP kulkevat kiltisti Antti Rinteen talutusnuorassa, kun ministerinsalkut häämöttävät.  Täytyy muuten vielä ihmetellä, että sekä Rinteellä että muilla neuvotteluissa olevilla puolueilla Vihreillä, RKP:llä ja Vasemmistoliitolla oli pokkaa tulla täsmälleen saman maakuntamäärän suhteen ulos kuin aiemmin vastustamassaan sote-ja maakuntamallissa. Useat asiantuntijat ovat kuitenkin esittäneet kritiikkiä maakuntien suurelle määrälle. Ja suurten kaupunkien tarpeet, osaaminen ja jo olemassa olevat laajat hartiat on jätetty käytännössä huomiotta. Vihreät ja demarit kääntävät kaupunkialueiden äänestäjilleen tylysti selkänsä. Sitten ihmetellään, miksi ihmisiä ei kiinnosta politiikka ja miksi ihmiset eivät aktivoidu EU-vaaleihin. Eduskuntavaalien jälkeinen hallitusneuvotteluiden näytös Säätytalolta ei todellakaan ole ollut demokratiaa arvostavaa. Kuudessa suurimmassa kaupungissa asuu yli kolmasosa Suomen väestöstä. Kaupungistumiskehitystä ei voida estää, mutta Säätytalolla nyt olevat puolueet ovat sivuuttaneet kylmästi näiden kaupunkien ja asukkaiden tarpeet kylmästi. Valtion tulee turvata kaikille Suomessa asuville lakisääteiset sosiaali- ja terveyspalvelut asuinpaikasta riippumatta. Se tulee tehdä parhaalla mahdollisella tavalla yhdenvertaisuuden ja kustannusten hallinnan kannalta. Esitetty 18 maakunnan malli ei ole sitä.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen tällä vaalikaudella olisi ollut tärkeää lähteä sosiaali- ja terveyspalveluiden tarpeiden pohjalta. Nyt jälleen kerran aletaan rakentamaan muuta hallintoa maakuntavaaleineen ja verotusoikeuksineen. SOTE tulee eittämättä jäämään hallinnon muodostamisen jalkoihin. Eikö mitään ole otettu opiksi? Minua harmittaa erityisesti se, että kun jatkamme tätä loputtoman hallinnon valmistelua, siihen menee tuhottomasti rahaa ja ihmisten työaikaa. Nämä kaikki resurssit voitaisiin käyttää ihmisten hoitoon pääsyn parantamiseen, peruspalveluiden vahvistamiseen ja hoitajien ja lääkäreiden ja muun henkilökunnan lisäämiseen. Asiakkaat ja potilaat jäävät valitettavasti taas nuolemaan näppejään. Ja työntekijöiden epävarmuus jatkuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Näihän se menee, melkoista takinkääntöä. Toisaalta tuo 18 maakunnan malli kelpasi Kokoomukselle mainiosti muutama kuukausi sitten. Oikeastaan enemmän kuin hyvin.

Täytyy vain ihmetellä mistä nyt tuulee.

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho

Kyllä sitä kritisoitiin jo silloin, mutta määrä oli sovittu jo aiemmin. Odotettavissa on, että maakunnat tulevat vähenemään ajan kanssa, kun eivät selviydy velvoitteistaan. Ennen kuin siinä tilanteessa ollaan, niin aika paljon rahaa ehditään näille maakunnille syytämään, jotta lakisääteiset palvelut pystytään turvaamaan.Ja jos Keskusta on hallituksessa niin on vaikea lähteä yhdistämään maakuntia ylipäätänsä. Tässä kohtaa olisi mahdollisuus muuttaa asia, kun tehdään hallitusohjelmaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Keskusta on nyt saamassa maakuntahallintonsa ilman soten ns. valinnanvapautta.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Eli jos ymmärsin oikein. Kärkihankkeena soten tiimoilta on torpata 18 maakuntahallintoa (ei sinänsä huono asia). Olkoonkin että olitte hyväksymässä sitä hallituksessa. Oman takinkääntönne voisi selittää sillä, että vapaa valinta menettäisi täysin vaihtoarvonsa jos 18 toteutuu. Ainoa pelimerkkinne ei kelpaa enää pöytään, ei katetta.

Aikas suhmurointia ja vastuutonta politiikkaa. Eritoten kun kansan mielipide oli vapaa valintaa vastustava ja 18:ta myös vieroksuttiin. Kansa ansaitsee parempaa ja luulen, että hyvin hoidettu julkinen terveyden huolto on listan kärjessä. Yksityiset tuottajat voivat toimia yritysmaailman ehdoilla. Niiden tehokkuus kun on parempi. Johan tuo vanhusten hoivapalveluissa tuli todistettua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset