MiaLaiho

Diabeetikot kelpuutetaan huippu-urheilijoiksi, mutta ei maanpuolustukseen

Puolustusvoimien pääesikunta on tehnyt päätöksen vapauttaa kaikki diabeetikot asepalveluksesta. Pääesikunta perusti päätöksensä diabeetikkojen turvallisuuden näkökulmasta. Vuodesta 2001 viime kevään alkuun diabeetikoilla oli mahdollisuus suorittaa vapaaehtoinen asepalvelus, mikäli sairauden hoitoa koskevat kriteerit täyttyivät. Tähän mahdollisuuteen on tarttunut reilut 120 diabeetikkoa. Diabeetikkojen keskeyttämisprosentti on ollut noin 13 %, mikä ei eroa merkittävästi muista varusmiehistä. Nyt varusmiespalveluksen suorittaminen ei ole enää mahdollista.

Tein asiasta heti helmikuussa pääesikunnan päätöksestä kuultuani kirjallisen kysymyksen puolustusministeri Jussi Niinistölle. Kysyin häneltä seuraavaa: ”Mitä puolustusministeri aikoo tehdä, jotta kaikilla motivoituneilla ja henkisesti ja fyysisesti kykenevillä on mahdollisuus suorittaa yhdenvertaisesti asepalvelus?”

Vastauksessa ministeri Niinistö vetosi diabeetikkovarusmiesten turvallisuuteen, jonka sairaus hänen mukaansa voi vaarantaa. Lääkärinä tiedän, että oikein hoidettuna diabetes ei kuitenkaan ole este normaalille elämälle. Diabetes ei ole este myöskään huippu-urheilulle, kun lääkitys ja ruokavalio on kohdallaan ja motivaatiota riittää omaan hoitoon. Helsingin Sanomat kirjoitti alkuviikosta suositun nuoren jääkiekkoilijan Kaapo Kakon ykköstyypin diabeteksesta ja keliakiasta. Kakko on yksi lupaavimpia suomalaisia jääkiekkoilijoita. Sairaudet eivät ole häntä lannistaneet, ja niin pitää ollakin. Sekä diabetes että keliakia ovat sairauksia, jotka ovat sairastuneille osa normaalia arkea, joiden kanssa voi elää normaalia elämää. En tiedä nuoren ja etevän jääkiekkoilijamme tulevaisuuden suunnitelmista, mutta armeijaa hänen ei tarvitse miettiä, koska hän ei pääse sinne vaikka haluaisi nykyisen Puolustusvoimien linjauksen mukaan.   

Suomi kuitenkin kannustaa Kakkoa valtakunnan voimalla ja hän on esikuva lukemattomille nuorille. Samaan aikaan kuitenkin Suomen Puolustusvoimat kohtelee diabeetikoita epätasa-arvoisella tavalla ja viestii, ettei heille ole käyttöä Suomen puolustuksessa, vaikka he olisivat siihen motivoituneita.  

On tasa-arvon näkökulmasta hyvin ongelmallista, että puolustusvoimat on päätynyt kategorisesti sulkemaan tietyn ryhmän pois asepalveluksesta ilman yksilökohtaista tilanteen arviointia. Diabeteksen hoito on kehittynyt huomattavasti viime vuosina ja diabeteksen hoito rasitustilanteisiin liittyen on parantunut uusien insuliinien myötä.   Haluan tässä vielä tuoda esille, että diabetes on vain yksi sairaus muiden joukossa. Monien muiden sairauksien hoidossa palveluskelpoisuus arvioidaan yksilöllisesti sairauden luonteen ja hoitotilanteen suhteen. Näin pitäisi voida tehdä myös diabeteksen kohdalla.  Puolustusvoimien terveystarkastusohje ei myöskään tee eroa diabetestyyppien välille. Suurin osa asepalvelusiässä olevista diabeetikoista sairastaa ns. nuoruustyypin diabetesta, johon käytetään hoitona insuliinia. Suomessa ylipaino, ja siihen liittyvä diabetes ovat kuitenkin kasvussa. Aikuisiän diabeteksessa kyse ei ole insuliinin puutteesta, ja hoitona on usein ruokavaliohoito tai suun kautta käytettävät lääkkeet. On mielenkiintoista seurata, miten Puolustusvoimat tulee jatkossa suhtautumaan esim. kertausharjoituksiin kutsuttaviin miehiin, joille on kehittynyt ylipainon myötä diabetes. Jätetäänkö heidät kutsumatta? Voiko diabetekseen vedota, ettei tarvitse osallistua kertausharjoituksiin?  Entä henkilökunta, joka sairastuu diabetekseen, ovatko he sen jälkeen työkyvyttömiä?

Onko Puolustusvoimilla todella varaa jättää ulkopuolelle suuri joukko parhaassa iässä olevia ja motivoituneita nuoria, eikö heille todellakaan ole puolustusvoimissa käyttöä? Miten selittää nuorelle, joka on hoitanut sairauttaan hyvin, ja jolle sairaus elämää, ettei hän kelpaa Suomen puolustusvoimille, ei edes alennetulla palvelusluokalla. Asepalveluksen suorittamisella voi olla nuorelle merkitystä myös työuran suhteen puhumattakaan sen henkisestä merkityksestä herkässä identiteetin muovautumisvaiheessa.

Pääesikunnan päätös pitäisi ottaa heti uudelleenarvioitavaksi, ja koostaa asiantuntijatyöryhmä, johon otettaisiin mukaan myös ulkopuolisia asiantuntijoita, esimerkiksi sairaanhoitopiirin diabetekseen erikoistunut endokrinologi ja Diabetesliiton asiantuntijalääkäri. On epätasa-arvoista ja yksiselitteisesti väärin rajata kategorisesti yksi sairausryhmä pois ja asettaa nuoret epätasa-arvoiseen asemaan muiden ikäistensä kanssa. Asepalvelukseen hakeutuvat diabeetikot ovat varmasti juuri motivoituneimpia suorittamaan asepalveluksen, miksi heiltä pitäisi viedä tämä oikeus? Onko Puolustusvoimilla todella varaa jättää motivoituneimmat armeijan ulkopuolelle? Toivottavasti viimeistään uusi tuleva puolustusministeri tarttuu asiaan, jos Pääesikunta itse ei näe toimintalinjassaan ongelmaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Jaha.Suomen valtio ei halua korvata näiden riskiryhmien kuolemia jos heille sattuu varusmies/nais aikana jotakin.Hyvin yksinkertaista ja järkeenkäypää,VAIKKA nuorten henki ei olekkaan poliitikoiden mielestä kuin 4800 euron arvoinen kun heitä siellä ammutaan kuoliaaksi,tai tapahtuu muuta vastaavaa.

Koko pakollinen armeija on täysin naurettvaa pelleilyä nykyaikana.Kuka hölmö kuvittelee että suomi puolustaa maataan sotimalla ihmisillä,kun nykyaikana sodat käydään muilla keinoin.

Se,että nuoret miehet pakotetaan näiden poliitikoiden toimesta tulevaisuudessa näiden sotiin,kuten kävi Afganistanissa kun suomalaiset pojat joutuivat kokoomus poliitikoiden avustaman keskelle sotaa,ei todellakaan ole mikään kehumisen aihe.Ei ole armeijasta ollut puolustamaan edes OMIAAN ,vaikka se heille kuuluukin.Tänne on kävelty kuin hollitupaan ja paperittomia ties mitä rikollista ynm.ainesta piilotellaan nurkissa.

Mitään heille ei korvata,anoa saavat apujaan,kun kok.laittoi rahaa isis-taistelijoiden traumaterapiaan mielummin.

Miksi suomalaisen nuoren pitäisi mielestäsi tarttua aseeseen jos ja kun se on hänen vakaumustaan,periaatteitaan vastaan?!!Mitä arvoa näet sille että suomi rikkoo ihmisoikeuksia laittamalla LINNAAN armeijasta kieltäytyjät??

Herätys!

Käyttäjän EsaMPaloniemi kuva
Esa M Paloniemi

Maataan voi palvella/ maanpuolustukseen osallistua muutenkin kuin asepalveluksessa. Vain pöljä menee armeijaan, minäkin menin.

http://asfalttikukka.blogspot.com/2019/05/rotista-...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Onnitteluni kansanedustaja Laiholle eduskuntapaikkansa vakiinnuttamisesta. Kannattajakunta on ollut tyytyväinen.

En muutoin voi ymmärtää diabeetikkojen työntämistä tykinruuaksi, kuin että blogistilla on joku henkilökohtainen seikka vaikuttamassa. Sekavaan sota-aikaan ei ole niinkään taattua, että kaikkea lääkintää olisi tarjolla rintamalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset