MiaLaiho

Nettiturvallisuuden jalkauttaminen vaatii valtakunnallisen ohjelman

Lasten seksuaaliset hyväksikäyttötapaukset ovat tuoneet esille järkyttävällä ja karulla tavalla, miten sosiaalisen median kautta lapsia hyväksikäytetään.

Viime toukokuussa tuli voimaan EU:n tietosuoja-asetus, jonka myötä sosiaalisen median palveluihin tuli pakolliset alaikärajat.  Sosiaalisen median käytön ikärajojen päivitys ja niihin kiinnitetty huomio julkisessa keskustelussa ovat ehdottoman tervetulleita uudistuksia. Ikärajojen käyttöä on viime kädessä kuitenkin mahdoton valvoa.  Huomioiden digitalisoituvan yhteiskuntamme ikäraja-asetuksilla tuskin saavutamme enää merkittävästi lisää suojaa lapsillemme. Katse pitäisikin kiinnittää enemmän sekä lapsille sekä aikuisille suunnattuun informaatioon ja koulutukseen netin turvallisesta käytöstä. Mitä nuorempi lapsi, sitä vahvempi tulee olla vanhempien kontrolli ja tieto siitä, miten lapsi käyttää puhelintaan ja muita digitaalisia laitteita.

Lasten ja nuorten turvallisempaa netinkäyttöä tulisi opettaa ja harjoitella sekä kotona että koulussa.   Alakouluikäisistä lähtien tulisi järjestää nettiturvallisuudesta säännöllisiä tietoiskuja opetuksen ohessa. Jotta tietoa saataisiin kaikille ikäluokille ja kaikkien lasten ulottuville kotitaustasta riippumatta, turvallisen netinkäytön ohjauksen tulisi olla vahvemmin mukana myös opetussuunnitelmassa pitkäkestoisesti koko peruskoulun ajan. Nykyään sosiaalinen media on kuitenkin harmaalla ja villillä alueella, jossa pelisäännöt ovat vanhempien, opettajan ja koulun oman aktiivisuuden ja valistuneisuuden varassa. Koska opettajilla on jo nykyisellään kädet täynnä töitä, voisi lasten ja nuorten järjestöt ottaa mukaan yhteistyöhön ja vahvempaan rooliin turvallisen netin käytön jalkauttamiseksi. Lasten ja nuorten järjestöillä on tietoa siitä, missä lapset ja nuoret liikkuvat ja mitkä ovat netin haasteet eri ikäisillä. Yhteistyön lisäämiseen ja kurssien järjestämiseen järjestöt tarvitsisivat luonnollisesti lisää resursseja. Myös koulujen ja poliisin sekä sosiaali- ja terveydenhuollon sujuva ja toimiva yhteistyö ovat lasten hyväksikäytön ehkäisyssä merkittävässä roolissa. Matalan kynnyksen palvelut, joista lapsilla ja nuorilla on myös tietoa, parantavat osaltaan tiedonsaamista epäilyttävästä toiminnasta. Toimintaa tulee tuoda sinne, missä lapset ja nuoret ovat, eikä viedä sitä virastojen tai monimutkaisten palvelujärjestelmien taakse. Jotta saadaan varmistettua, että kaikki lapset ja nuoret saavat riittävän tiedon, Suomeen tarvitaan nettiturvallisuuden jalkauttamiseen valtakunnallinen ohjelma.

Yksikin lapsen hyväksikäyttö on liikaa. Meidän vanhempien ja yhteiskunnan on tehtävä kaikkemme, jotta riskit hyväksikäytölle saadaan minimoitua. Siihen tarvitaan valistuksen lisäksi moniammatillista yhteistyötä ja tiukkaa puuttumista väärinkäytöksiin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jos tosissasi olet et taida somesta tai netistä mitään tietää. Rahaa saa toki palamaan loputtomiin, mutta periaatteessa kaikki estot sun muut pystyy kiertämään ja koska some on some kaikki moiset tulisi liki reaaliajassa nuorten tietoon. Aihe ei ihan turha ole mutta melkein ja idea kai on kääntää tämäkin päälaelleen ja tökkiä ongelman helpointa kohtaa irtopisteiden toivossa.

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho

Kiitos palautteestasi! Tiedän erittäin hyvin että estot pystyy kertämään, jo pienikin lapsi oppii keinot nopeasti. Jos luit kirjoitukseni, niin nostin esille nimenomaan muita keinoja kuin estot tai ikärajan asettaminen. Kaikkien lasten pitäisi saada riittävä tietoa turvallisesta some-käyttäytymisestä. Nyt osa lapsista on hyvin tietoisia, mutta osa vähemmillä tiedoilla. Meidän on varmistettava että kaikille lapsille on ainakin annettu riittävää tietoa.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Mia, kysyn mielipidettäsi: kun vanhempi käy läpi lapsensa Snapchattia tai FB:tä, ja siellä ilmenee vieraiden miesten lähettämiä seksuaalissävytteisiä viestejä tai houkuttelua alkoholilla/tupakalla, niin tulisiko vanhemman ottaa yhteyttä poliisiin?

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho Vastaus kommenttiin #13

Ilmoittaisin jos omalle lapselleni tulisi seksuaalissävytteisiä viestejä. Vieraita yhteydenottoja lapsille tulee, mutta ainakin itse olen sanonut lapsille ettei yhtään vierasta saa hyväksyä kaveriksi tai ottaa mukaan suljettuun ryhmään. Mutta ei ole helppoa, kun ryhmät muuttuvat ja siihen kuuluu useita henkilöitä. Vanhempien välisen ja koulun välistä viestintää pidän myös tärkeänä. Vanhempainilloissa voitaisiin käydä luokan yhteisiä sääntöjä somen käytössä läpi, ja jos esim. seksuaalissävytteisiä tai ehdotuksia nousee esille niin informoida niistä reaaliaikaisesti muita vanhempia.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Tosiaan aina on syy jossain toisessa, eikä koskaan itsessä, vaikka itse on ollut asioista päättämässä. Eikö teitä todellakaan hävetä?

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho

Kiitokset palautteestasi. Ketä syytin kirjoituksessa? Tein kehittämisehdotuksen miten lasten turvallisuutta voitaisiin netin käytön osalta parantaa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Jos ehdoin tahdoin on tehty poliittisia päätöksiä, joiden mukaan nuoria tuntemattomia miehiä on pitänyt ottaa Suomeen, vaikka on tiedetty, että osalla heistä on taipumus raiskaamiseen ja vieläpä joissain tapauksissa nuoret tytöt on (pakko)tutustettu pakolaismiehiin suvaitsevaisuuden nimissä, niin mielestäsi ongelma on netinkäytössä, eikä niissä, jotka ovat tehneet nuo päätökset?

"Oulussa turvapaikanhakijoiden päiväkotivierailu kuohuttaa"
https://www.kansalainen.fi/oulussa-turvapaikanhaki...

Jos itse olisin ollut tekemässä ja puoltamassa tuollaisia päätöksiä, niin en kyllä nukkuisi kovinkaan hyvin öitäni, enkä kovinkaan pitkään olisi enää päättäjänä.

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho Vastaus kommenttiin #19

En todellakaan syyllistä ketään muita kuin niitä, jotka ovat oikeasti syyllisiä ja joille rangaistus kuuluu. Ja samaa mieltä, näitä nuoria miehiä on otettu aivan liikaa Suomeen. Hädässä oleville tulee tarjota apua ja niitä on myös turvapaikan hakijoissa. Vuoden 2015 turvapaikkaa hakeneissa monet on myös paljon kielteisen päätöksen saaneita. Heidän tulee poistua viipymättä maasta, tarvittaessa poliisin saattamana.Paperittomien(siis niiden jotka ovat laittomasti maassa)oikeuksien ajaminen, jota jatkuvasti tapahtuu vie Suomen tilannetta vain huonompaan suuntaan. Suomen pitää myös omilla toimillaan viestiä, että tänne ei voi jäädä, jos siihen ole oikeutta.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #22

Pointtini menee ohi edelleen joko tahattomasti tai tahallisesti. Otetaan yksinkertaisempi esimerkki, jossa poistetaan ihmiset yhdeltä tasolta.

Eli...

Päättäjät tekevät päätöksen, että leijonia pitää päästää kaupungille vapaaksi. Jossain vaiheessa sitten joku leijonista raatelee ja syö jonkun ihmisen, niin ketä tuossa tilanteessa voi syyttää leijonan tekemisistä?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #28
Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #36

Kiitoksia siitä, että varmistit tukoksen paikan. Olen aina ajatellut, että teillä olisi jonkunlainen omatunto tuon suhteen, mutta näköjään ei ole. Ihan sama raateleeko teidän päätöksienne takia leijona jonkun tai pikkutyttöjä raiskaantuu. Teitä ei voisi vähempää kiinnosta moiset, kunhan vain teidän seuraamaa ideologiaa ajetaan eteenpäin haluamallanne tavalla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #46

Kenestä mahdat puhua? En ole raiskannut ketään. Raiskauksista on vastuussa raiskaajat. Eivät uhrit, eivät vanhemmat, eivät päättäjät saati satunnaiset nettikommentoijat kuten sinä ja minä. Kumpikaan meistä ei ole tehnyt mitään raiskauksien ehkäisemiksesi eikä edistämiseksi. Voimme vain aukoa päätämme kaikessa rauhassa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #49

Yritetään vielä viimeisen kerran...

Ketkä ovat syyllisiä ja kenellä on vastuu seuraavissa tilanteissa?

1. Päättäjät päättävät murhata jonkun. He palkkaavat palkkamurhaajaan, joka suorittaa homman.

2. Päättäjät päättävät päästä eroon jostain henkilöstä. He hankkivat henkilön kodin viereisen asunnon ja sijoittavat siihen juuri vapautuneen naapurin murhasta tuomitun, joka hyvin suurella todennäköisyydellä toistaa murhan. Parin viikon päästä murhaaja on jo hommissa ja murhaa naapurinsa.

3. Sama kuin toinen, mutta päättäjät eivät tietoisesti halua eroon henkilöstä. He vain sijoittavat murhaajan, joka todennäköisesti tulee vielä murhaamaan, jonkun naapuriin.

4. Sama kuin kolmas, mutta päättäjillä ei ole mitään hajua sijoitettavasta henkilöstä.

5. Sama kuin neljäs, mutta sijoitettava on tiedettävästi lainkuuliainen kansalainen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #50

Onko tämä asia tosiaan noin vaikea käsittää? Raiskaaja on vastuussa teostaan. Niin se kaikissa rikoksissa menee. Rikoksesta seuraa rangaistus. Jokainen on syytön kunnes toisin todistetaan.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #52

Eli esim. kohdassa 1. vain palkkamurhaaja on vastuussa murhasta. Noh, ainakin yritin. Jos päättelykyky ja/tai kyky empatiaan puuttuu, niin se vain puuttuu.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #54

Ei minulla kummassakaan mitään puutteita ole. Mitä jos yrittäisit pysyä asiassa?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #28

Niin traagisia kuin Oulun tapahtumat ovatkin, leimaaminen ja kosto sivullisille on väärin ja vie huomion itse ongelmassta ja sen torjunnasta eli netin kautta tapahtuvasta saalistuksesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä (jossa pääosa tekijöistä on kantasuomalaisia, yhtään vähättelemättä kuitenkaan Oulun ikäviä tapahtumia ja myös muualta tulleiden osuutta). Netissä tapahtuva saalistus ei ole uusia asia eikä maahanmuuttajien mukanaan tuoma.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Pitäiskö fase seurantaa levittää muuallekkin kuin persujen viikonloppu örvellykseen?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Siinä sitten seurailet vaikka jotain suljettua whatsup - ryhmää.

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho

Kiitokset palautteestasi. Harva lapsi käyttää vain whatsupia, vaan heillä on myös netti ja pelit käytössä. Ei eletä pumpulissa.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Ongelma ei ole netin käytössä, vaan siinä että maahan on poliittisella päätöksellä päästetty miehiä, jotka ovat vaarallisia. Näitä miehiä on Oulun tapauksessa viety tutustumaan (esi-)teini-ikäisiin tyttöihin Esikoto-hankkeessa.

Ongelmaa ei lievennetään millään netinkäyttöohjelmalla. Ongelmaa lievennetään sillä, että näitä miehiä ei enää kiikuteta lasten luo "tutustumaan". Ongelma korjataan sillä, että poliitikot ja viranomaiset tiedottavat, että näiden miesten kanssa pelehtiminen ei ole turvallista.

Irakilaisten ja afgaanien raiskauslukemat ovat jo sitä luokkaa, että bussilastillisessa satunnaisesti kerättyjä miehiä, on keskimäärin yksi vuonna 2017 raiskauksesta tuomittu jätkä. Järkyttävää.

Kun maahan otetaan noin 80 irakilaismiestä, näistä tulee keskimäärin vuoden aikana yksi saamaan raiskaustuomion. Tyypillisesti uhrina näyttää olevan lapsi. Mistään ei etukäteen tiedä, kuka se raiskaaja 80 joukosta on. Se on jumalattoman kova hinta maahanmuutolle, kun näin päästetään tapahtumaan. Onko se kansanedustajan mielestä liian kova? Uskon että ei ole - samoilla maahanmuuttokiintiöillä mennään.

-----

Meillähän on ollut näitä nettipoliiseja, kuten Jari Taponen.

Valitettavasti tämä anarkistien sympatiseeraaja Taponen ei ole tällaista tiedotteita saanut aikaiseksi, vaan on keskittynyt postailemaan, miten suomalaiset ovat ryyppääviä rasisteja ja maahanmuutto on sujunut ihan mukavasti. Surullista.

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho

Kiitokset palautteestasi. Samaa mieltä, että tämänhetkiseen tilanteeseen tarvitaan tiukkoja ja järeitä toimenpiteitä. Nuorten miesten kansainvaellus turvapaikanhakijoina tänne jo itsessään oli erikoinen episodi. Varmasti joukossa oli myös oikeasti hädässsä olevia ja suojelun tarpeessa olevia, mutta valitettavasti suurinta hätää kärsinevät ne lapset, naiset ja sorretut, jotka ovat sota-alueilla ja joiden on pärjättävä sorron, kidutusten ja hyväksikäytön keskellä. Ja turvapaikanhakuprosessin valitusprosesseineen pitäisi olla nopea ja sujuva. Ja jos saa kielteisen päätöksen niin henkilön pitäisi poistua viipymättä maasta, tarvittaessa poliisin saattamana. Poliisin riittävät resurssit pitää varmistaa. Mutta oheisen blogikirjoituksen kirjoitin nettiturvallisuuden näkökulmasta, ja miten lapset ja nuoret voisivat myös olla itse valveutuneita netinkäyttäjiä, koska elämme nyt kuitenkin tässä maailmassa ja somen turvataitoja tarvitaan.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Kiitos Mia. Olen erittäin paljon samaa mieltä sen suhteen, että nämä meille tulleet nuoret, hyväkuntoiset miehet eivät olleet niitä hädänalaisimpia.

Kuitenkin peräänkuulutan teidän poliitikkojen vastuuta: se on teidän käsissä, millaista maahanmuuttajaväestöä meille halutaan ottaa.

Siinä on iso ero maamme tulevaisuuden kannalta, tuleeko meille koulutettuja insinöörejä Saksasta, Britanniasta (kuten Nokia-aikana oli), vai täysin kouluttamatonta ja jopa lukutaidotonta seikkailijaa jostain Afganistanista.

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho Vastaus kommenttiin #15

Kiitos viestistä. Kuten toit esille meillä on erilaisia maahanmuuttajaryhmiä. Jos tänne tullaan tekemään töitä ja kustantamaan oma elantonsa niin ok, tervetuloa, jos muuten moitteeton. Ammattitaitoisia ja itsestään huolehtivia ihmisiä täällä tarvitaankin. Humanitaarisen maahanmuuton suhteen olen pidättyväinen. Minusta meidän tulee ottaa pakoilaiset pakoilaisleireiltä, jossa on hädänalaisimpia ihmisiä ja painopiste lapsissa, naisissa ja perheissä. Sanon tähän nyt vielä sen, että perheet pitäisi saada heti alkuun kokonaisina. Jälkikäteinen perheiden yhdistely ruokkii nimenomaan näiden nuorten miesten kansainvaellusta.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #17

Uskon jopa että sinäkin puhut ihan totta ja omia mietteitäsi etkä vain kalastele ääniä vaalien alla. Silti olet kansanedustaja joka kertoo taas kerran paljon siitä mitä pilaritalon sisällä tapahtuu maata hallitsee pieni klikki ryhmäkurin ja arvopohjan kautta ja rivikansanedustajat harjataan pysymään ruodussa.

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho Vastaus kommenttiin #18

Olen viime keväästä ollut kansanedustajana. Itse en ole kokenut tulleeni harjatuksi, mutta ymmärrän kyllä mitä tarkoitat.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Eiköhän se ratkaisu löydy sieltä kodista, vanhempien tehtävä takoa lapsiensa takaraivoon sitä maalaisjärkeä kehen luottaa.

Tuo sanottuna, ei kaikilta löydy älliä tai itsesuojeluvaistoa, tuhansia aikuisia huijataan netissä antamaan rahansa nigerialaiselle prinssille tai sijoittamaan pyramidihuijauksiin.

Nettiin varmasti voi tehdä rajoituksia vaikka millä mitalla ja rahaa polttaa vaikka roviolla, mutta nuorilla on aikaa ja halua etsiä kierrot, varsinkin kun on kyseessä kielletty hedelmä.

Mutta ongelman juuri näyttäisi olevan leväperäinen maahanmuutto politiikka joka on jo maksanut pitkän siivun kansalaisille, nyt sen sivutuoteen maksaa kansalaiset.

Mitäs jos laitettaisiin suvakki poliitikot vaikka pariksi vuodeksi näiden rikollisten kanssa lukittuna samaan laitokseen samalla, heti kun häkki alkaa heilua päättäjille niin maksan veroni hymyillen.

Pentti Piirala

No jos uskaltaisi. Mutta kun ilman silmiä ei voi elää.Oulu on ollut tapetilla näissä lasten hyväksi käytöissä. Ei hyvä.Mutta muistan kun näitä pakolaisia pölähti ouluun, osuin jonkin asian yhteydessä eräälle isolle kirpputorille oulussa. Siellä oli pakolaispoikia ja suunnaton lauma tätejä täyttämässä lokeroitaan.Koko tori haisi käytetylle tavaralle , tosi reippaasti.No ajatus tietenkin tuli , miksi ovet ei aukene meille. Toinen vastaava tilanne isolla kadulla.Jouduin istumaan parkissa .Siitä silmättelin virastojen sulkeutumis aikana kaduille.Aika usea suomalaisnainen löysi kainaloonsa tumman paketin.Kun opetus ei olisi ollut kotitekoista.Tosi kun vesi.

Pekka Pylkkönen

Jos perisuomalainen pottunokka raiskaa vaikkapa nyt tyttöystävänsä, et näe ainuttakaan pitkää tekstiä jossa neuvottaisiin tyttöystävälle pukeutumis- ja käyttäytymisohjeita joilla voi vähentää riskiä tulla raiskatuksi. Tai jos sellainen jostain tulee, kirjoittaja haukutaan pataluhaksi.

Nämä neuvot ovat tietysti sopivassa määrin ihan aiheellisia. Vakuutuksissakin on ihan syystä pykälä jossa vakuutuksenottaja velvoitetaan tekemään tarpeelliset toimet vahingon välttämiseksi. Esimerkiksi kellarin oven pitää olla lukossa, vaikka itse varkaus on vain varkaan tekemä rikos. Siitä huolimatta olisi ihan kiva lukea täälläkin toimituksen nostoihin pääseviä tekstejä jossa kiinnitettäisiin ensisijaisesti huomiota siihen tekijän vastuuseen.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Ratkaisu olisi vaatia Facebookilta profiilin perustavan henkilön henkilöllisyyden todentaminen ja jonkinlainen velvollisuus valvoa pistokokein, ettei esiinnytä (vaikka omalla nimellä) itseä selvästi nuorempana.

Jos henkilöllisyys olisi todettu luotettavasti, Facebook voisi kaavamaisesti estää ikärajoilla lapsia vanhempien henkilöiden pääsyn johonkin ryhmään.

Tarvitaan yhteistyötä yli puoluerajojen.

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho

Kiitokset rakentavasta palautteestasi. Itse olen myös ajatellut voisiko alaikäisillä olla sovelluksen tarjoajan puolelta jokin este, ettei itseään vanhempaa voi hyväksyä esim ryhmään tai kaveriksi. Siihen tarvittaisiin vahvaa kansallista ja mieluusti EU-tasoista ratkaisua, kun kansainvälinen alusta ja sovelluksentarjoaja kyseessä. Mutta en tunne niin tarkkaan ehtoja. Selvittämisen arvoinen asia ! Kaikki mahdollisuudet suitsia nettirikollisuutta pitää selvittää ja ottaa käyttöön. Ja samaa mieltä, yhteistyötä yli puoluerajojen tarvitaan ehdottomasti. Lasten turvallisuus ja myös aikuisten turvallisuus niin tärkeä asia.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Lasten ei tarvitsisi käyttää koko nettiä ollenkaan.

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho

Olisi helpoin ratkaisu, mutta ei valitettavasti toimiva. Lapset elää jo digimaailmassa, opetus tapahtuu osaksi netissä ja erilaiset julkiset palvelutkin ovat siirtyneet yhä enemmän verkkoon. Siitä ei enää päästä eroon, mutta meidän pitää opettaa lapsemme ja nuoremme käyttämään sitä turvallisella tavalla tai ainakin vähentää mahdollisuutta tulla hyväksikäytetyksi.

Matti Simonaho

Kai Suomen Kansan etu on että Suomi ei ota vastaan pakolaisia eikä maahanmuuttajia kunnes maan sisäinen pakolais- ja maahanmuutto-katastrofi kokonaisuudessaan on selvitetty. Perustelut sille että Suomi ei ota vastaan maahanmuuttajia ja pakolaisia on että "Venäjä on uhka ja voi milloin tahansa hyökätä Suomeen" (2015 ja ennen) - jos lasten ja naisten raiskauksten, tappojen ja Turun iskun jälkeen joku kaipaa perusteluja.

Sellaiseen maahan "joka milloin tahansa voi joutua sotaan", ei ole saanut eikä saa lähettää pakolaisia eikä maan saa ottaa vastaan pakolaisia.

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho

Kiitos palutteesta. Täällä ei olla sotatilassa tai sitä lähellä, onneksi. Mutta on tarkoin harkittava miten ja millä ehdoilla Suomi osallistuu humanitaariseen maahanmuuttopolitiikkaan.

Matti Simonaho

Arvoisa kansanedustaja Mia Laiho,
asiakokonaisuutta arvioitaessa on otettava huomioon sekin, että YLEn mukaan "Suomessa on miljoona köyhyysrajalla tai köyyhyysrajan alapuolella olevaa".

Matti Simonaho

Koskien kotouttamista, niin itsestään selvää on että mitä enemmän väkivaltaisen uskonnollis-fasistisen hallinnon alaisina eläneitä ihmisiä ottaa vastaan, sitä kauemman aikaa heidän kotouttamisensa kestää - ja sitä vähemmän kotoutuu. Loppujen lopuksi käy niin kuin Ruotsissa, jossa on noin 50 aluetta joita viranomaiset eivät täysin hallitse.

Matti Simonaho

Se ei auta että kertoo miten Suomessa on elettävä ja oltava lakimme mukaisesti, antaa pysyvän oleskeluluvan, kääntää Kristinuskoon ja lahjoittaa Suomen kansalaisuuden - kun mielenlaadultaan kyseessä on ääri uskonnollis-fasistinen henkilö https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6dec5f9b-472f-4...

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Tuo porilainen nainen mestattiin, pää irrotettiin. Tuon lehtitiedon mukaan poliisi on vanginnut yhden miehen, mutta syyllisiä voi olla enemmänkin, sitä selvitellään. Iltalehti kertoi että myös yksi ihminen Porissa on poltettu elävältä. En ole aikaisemmin kuullut näistä, ilmeisesti vain Iltalehti on kirjoittanut tapauksista.

Olen kirjoittanut ennenkin, mutta toista samat jutut jälleen kerran. Turvapaikanhakijat tulevat maista, joissa naisen asema on huono, naisia pidetään alempiarvoisina olentoina. Tästä kärsivät kantasuomalaisten lisäksi myös maahantulijoiden lapset ja naiset. Joukkoraiskaukset eivät lopu ennenkuin tämän kulttuuripiirin imaamit ja/tai muut vaikutusvaltaiset ihmiset kertovat yhteisölleen virallisessa/sosiaalisessa mediassa:

-naiset ovat samanarvoisia kuin miehet
-naiset saavat tehdä itsenäisiä päätöksiä ilman miehen lupaa
- tytöt ja naiset saavat ihan itsenäisesti päättää pukeutumisestaan
-naisia ei saa lyödä vaikka nämä eivät tottele aviomiestään tai veljeään -aviovaimoa ei saa raiskata
-tyttöjä ei saa silpoa
-pakkoavioliitto on kielletty jne.

Uskon että vain näin toimimalla kotoutuminen pääsee vauhtiin. Täällä asustaa paljon ihmisiä jotka tulleet jo vuosia sitten, mutta eivät ole vielä kotoutuneet Suomen oloihin. Ongelma on Euroopan laajuinen. Ennen muinoin tulijat sulautettiin väestöön, nykyisin näin ei tehdä ja ongelmat näkyy...

Toinen ongelma: Nykyisellä järjestelmällä Eurooppaan saapuu lähinnä nuoria miehiä, joista ilmeisesti suurin osa tulee melko varakkaista perheistä - hyvät vaatteet, kännykät ym. Kaikkein haavoittuvimmat jäävät sota-alueille. Kun valtioiden varat käytetään turvapaikanhakijoiden asuttamiseen ja kotouttamiseen, naiset ja lapset sota-alueilla jäävät ilman apua.

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho

Kiitokset viestistäsi. Toit esille tärkeitä asioita.

Matti Simonaho

Koskien kotimaahan palauttamista ja "kansalaistottelemattomuutta", niin äärimmäisessä tapauksessa ensimmäinen jolta uskonnollis-fasistinen leikkaa kurkun auki on "kansalaistottelemattomuutta" harrastava "vihertaapero" joka yrittää estää uskonnollis-fasistisen mielenlaadun omaavan henkilön palauttamista kotimaahansa.

Kai kansalaistottelemattomuutta on - että päinvastoin kuin Suomalaisille on suositeltu, ei piilota kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita: https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/3b166239-cef...

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Muuten alan ammattilaisena saa pitää kämmentä koko ajan otsassa, kun lukee näitä kaikkia mahdollisia keksittyjä rajoituksia netin sovelluksille.
( https://fi.wikipedia.org/wiki/Facepalm )

Rajoittaminen tai valvonta ei ole mikään vastaus näihin ongelmiin. Mitä enemmän tulee rajoituksia tai valvontaa, sitä vaikeammin valvottaviin sovelluksiin jälkipolvi siirtyy. Tälläkin hetkellä on jo olemassa sovelluksia, joiden verkoissa liikkuu tavaraa lapsipornosta ihmiskauppaan, eikä niille voi tehdä yhtään mitään, kun niiden käyttäjiä ei voi mitenkään varmistaa, eikä niiden salausta voi kukaan murtaa. Jos jälkipolvi ajetaan tuollaisen sovelluksen käyttäjäksi, niin luulisi sen olevan haitallisempaa, kuin nykyisistä sovelluksista tulevat ongelmat. Varsinkin kun nykyisestä vapaasti saatavilla olevasta netistä kaikkein rajummat asiat on jo siivottu aika pitkälle pois.

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho

Kiitos palautteestasi. Niinhän se on, että uusia sovelluksia tulee jatkuvasti, ja valitettavasti taitaa olla niin, että ihmiset eivät pysy niiden perässä. Mutta yleistä turvallisuuskäyttäytymistä ja vieraiden yhteydenottoihin liittyvää tietoisuuuta pitää lisätä ja kertoa lapsille ja nuorille mikä on epänormaalia, ihan konkreettisesti. Nuorten taitava osaaminen digilaitteiden käytössä ei valitettavasti aina kerro ymmärrystä viestityksen sisältöjen ymmärtämisestä. Vaikka elämmekin saunakulttuurin maassa, niin lapsille on ihan konkreettsesti kerrottava ettei alastonkuvat tai muut vastaavat kuulu normaaliin kanssakäyntiin ihmisten kanssa.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Taannoin oli lehdessä artikkeli, jossa kerrottiin salaisesta netistä, jossa on niin kammottavia juttuja ettei normaali ihminen voi niitä tajuta. En halua toistaa...

Matti Simonaho

Ristiriitaista on sekin, että "Venäjä voi hyökätä Suomeen ja on liityttävä Natoon ja tehtävä sotilaallista yhteistyötä Ruotsin kanssa" että "ollaan turvallisin mielin" - samaan aikaan, teoriassa Ruotsi voi lähettää 15000 Isis sotilasta Suomeen ja "yllättää Suomen viranomaiset täysin".

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

No anteeksi nyt, mutta haluaisin hätäkokouksen myös koulukiusaamiselle, lähisuhdeväkivallalle, vanhustenhoidolle ja kodittomuudelle, noin muutamia nyt aluksi mainitakseni.

Matti Simonaho

Hätäkokous pidettiin Pariisissa 1947 ja siellä laadittiin sopimus; Rauha Suomen kanssa. Sen Osa II, Luku II, 6, 7, 8, Artikla joita Suomen Kansan Perustuslaki - lähinnä 1§ - 12§ - tukee ovat mielenkiintoisia.

Syy miksi "haluaisin hätäkokouksen myös koulukiusaamiselle, lähisuhdeväkivallalle, vanhustenhoidolle ja kodittomuudelle, noin muutamia nyt aluksi mainitaksen" on, että e m sopimusta ja lakia ei ole opetettu 1947 jälkeisille sukupolville, ja näin ollen niiden mukaan ei kaikilta osin eletty kehittäen elinympäristöämme ja yhteiskuntaamme turvalliseksi. Että näin ei ole menetelty, on mahdollistanut ulkomaalaisen negatiivisen vaikutuksen Suomen sisäisiin asioihin. Tulos on se mitä tänään on.

Elinympäristöä ja yhteiskuntaa nykyisestä parantava ja kehittävä tekijä on e m sopimuksen ja Suomen Kansan Perustuslain opettaminen ja tasan tarkkaan niiden mukaan eläminen. Se ei maksa mitään - päinvastoin siitä tulee paljon kaivattua pääomaa Valtiovallan kassaan.

Ei se sen vaikeampaa ole.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Lamminpää tuossa edellä jo kerkesikin pyytämään anteeksi järkeviä ehdotuksiaan ja jatkan samalla pahoittelevalla linjalla.

Anteeksi, mutta en ymmärrä teidän typeryyttänne ratkaista ongelmia ainaisilla kielloilla ja asetuksilla. "Viime toukokuussa tuli voimaan EU:n tietosuoja-asetus, jonka myötä sosiaalisen median palveluihin tuli pakolliset alaikärajat". Tällaisilla toimilla ei ole mitään merkitystä siihen, että rikokset vähenisivät. Oulun ja muunkin Suomen (euroopan) tapahtumat tuon asetuksen jälkeen sen todistavat. Oulu oli vain jäävuoren huippu- jos sitäkään, sillä alkua Helsingistä jo uutisoidaan.

Tilalle astuu aina uusi muoto kieltojen ja asetusten jälkeen ja syy sille on ollut olemassa jo kauan ennen internetin saapumista. Herätkää!

Minusta on kummallista, että uhrien tulisi muuttaa toiminta tapojaan tai niitä tulisi rajoittaa. Joku jopa kerkesi ehdottaa alaikäisten pukeutumiseen puuttumista??? Näinkö itse ongelman juurisyy poistuu? Ei poistu, vaan muuttaa muotoaan!

Jos päättäjälle on edessä ratkaistavaksi liian vaikea aihe, niin silloin kannattaa käyttää hyvin yksinkertaista metodia, eli ääriajattelua! Mia Laiho voisi ajatella nyt niin, että uhreilta ja alaikäisiltä kiellettäisiin kokonaan tai vain osittain netin käyttö, niin poistuisiko ongelma? Siis alaikäisten seksuaalinen hyväksikäyttö? Ei poistu.

Jos halutaan tarkastella tätä ulkomaalaistaustaisten harjoittamaa lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ääriajattelemalla, niin siihen avautuu yksi yhteinen tekijä. Se ei ole internetti tai alaikäisten taitamaton somen käyttö, puhumattakkaan alaikäisten tyttöjen netin käytön valistavuuden puutos. Ääriajattelu ei ole vielä kiellettyä!

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho

Kiitokset viestistäsi. Jos luit viestini niin ehdottanutkaan lisää kieltoja, vaan sanoin että lsiäkielloilla tuskin saavutettaisiin lisähyötyä. Ja EU:N tietosuoja-asetus on EU-tasoinen päätös, ja sen periaatteita on jäsenvaltioissa noudatettava. Ja en ole millään muotoa kirjoituksessani syyllistänyt lapsia, nuoria tai vanhempia. Jos ulkona on luikasta ja jääkeli niin kehoitetaan ihmisiä varovaisuuteen. Eikö näin saisi tehdä netin ollessa kyseessä?

Matti Simonaho

Maailmanlaajuiset verkkoyhteydet kieltämättä ovat tuoneet ja tuo mukanaan paljon hyvää, mutta maailmanlaajuiset verkkoyhteydet ovat tuoneet ja tuo mukanaan myös paljon pahaa; maailmanlaajuisen rikollisuuden sen kaikissa mahdollisissa eri muodoissa. Monet asiat joita aikaisemmin emme voineet edes kuvitella tapahtuvan meillä täällä Suomessa, tulee maailmanlaajusten verkkoyhteyksien myötä maamme rajojen sisäpuolelle ja tapahtuu täällä.

Jossain määrin tietokoneen palomuuri, virustorjunta, haittaohjelmien torjunta j n e estää maailmanlaajuisen rikollisuuden pääsyn tietokoneellemme ja ne kannattaa pitää ajantasalla - tietenkään unotamatta henkilökohtaista ennakkotietoihin perustuvaa varovaisuutta maailmanlaajuisissa yhteyksissä - Suomessa.

Tieto on ilmaista ja epätiedosta maksetaan. Joskus epätiedon kustannus on niin suuri että sitä ei voi arvioida.

Sovella.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Eikös sitä suomen kansalaisuutta voisi myöntää aluksi ehdollisena, tyyliin 10 vuoden koeaika? Nythän on lähes mahdotonta perua kansalaisuus teoista huolimatta. Sanktiot täällä tehdyistä rikoksista plus esim väärien tietojen antamisen jälkikäteinen paljastus kansalaisuuden anonnassa.

Nyt olisi valiokunnilla mahdollisuus valita lomakohde aurinkoisesta Australiasta tutustuen ko maan maahanmuuttopolitiikkaan, omin avuin ei taida Suomessa mikään muuttua.

Matti Simonaho

Taharrus ginsae -ilmiönä kaikessa yksinkertaisuudessaan - ja karmeudessaan - kai on hyvä esimerkki joukkopsykoosin syntymekanismeista.

https://www.youtube.com/watch?v=bO12X1nhzzk&featur...

Kuten sanottu; Koskien kotimaahan palauttamista ja "kansalaistottelemattomuutta", niin äärimmäisessä tapauksessa ensimmäinen jolta uskonnollis-fasistinen leikkaa kurkun auki on "kansalaistottelemattomuutta" harrastava "vihertaapero" joka yrittää estää uskonnollis-fasistisen mielenlaadun omaavan henkilön palauttamista kotimaahansa. Poliisi on varautunut ja varustautunut mahdolliiin väkivaltaisuuksiin, mutta "kansalaistottelemattomuutta harrastava "vihertaapero"" ei.

Pakolaisuus ei ole ongelma, vaan ongelma on SYY miksi pakolaisia yleensä on olemassa. Että kieltää SYYN tulemisen Suomen rajan sisäpuolelle tai poistaa olemassa olevan SYYN Suomen rajojen sisäpuolelta ei ole rasismia, vaan rasismin estämistä. Pakolaisuus on SEURAAMUS SYYSTÄ. Jos emme sulje maamme rajoja lakisääteisesti SYYLTÄ, meistä tulee SEURAAMUS.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ilmastonmuutos on syy, pakolaisuus yksi sen seurauksista.

Matti Simonaho

Ilmastonmuutos on tulossa - sitä ei ole vielä tapahtunut.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #55

Se on tapahtumassa kaiken aikaa. IPCC:n raportissa uutta oli se, miten tärkeää olisi saada lämpeneminen rajattua 1,5 asteeseen. Esimerkiksi vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi joulukuussa Vihreälle Langalle, että tämä tieto on muuttanut hänen ajatteluaan.

Vihreillä on edelläkävijän asema ilmastokeskustelussa. Kun Suomen Kuvalehti vertaili puolueiden ilmastotoimia, oli vihreät ykkönen.

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #56

Vaikka osoittaa mieltä Kevään, Kesän Syksyn tai Talven (Jääkausi) tuloa vastaan, ne tulevat jokatapausessa - jokainen omalla ajallaan pienessä ja suuressa aikakaavassa. Johdonmukaisesti Luonnon energialla ja sen lailla on eri mieli kuin Vihreällä Langalla.

Kai edellinen ainakin jossain määrin on verrattavissa siihen, että kun ulkomaalaista ollaan viranomaisten taholta palauttamassa kotimaahansa, niin Vihreä osoittaa mieltään ja tilanteen kärjistyessä äärimmilleen, se toinen mieli jota perustelluista syistä ollaan palauttamassa kotimaahansa lopettaa Vihreän mielen toiminnan kokonaan.

Johdonmukaisesti, joskus kun osoittaa mieltään, osoittaa tietämättömyyttään. Johdonmukaisesti, joskus kun joku osoittaa mieltään, ei osoita omaa mieltänsä vaan jonkun toisen.

Avarakatseisuus on hyvä asia, mutta jos on liian avarakatseinen ei näe sitä mikä itselle on kaikesta tärkeintä. Suvaisevaisuus on hyvä asia, mutta jos on liian suvaitsevainen ei kohta omista mitään. Avomielisyys on hyvä asia, mutta jos on liian avomielinen niin menettää mielensä hallinnan jollekkin toiselle.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #58

Vuodenajat kirjoitetaan pienellä. Eipä tuossa muutenkaan mieltä ollut, mitä osoittaa.

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #59

"Vuodenajat kirjoitetaan pienellä. Eipä tuossa muutenkaan mieltä ollut, mitä osoittaa."

Kirjoittakaa te miten on käsketty, minä kirjoitan niin kuin haluan - se ei ole Suomen Kansan Perustuslaissa kielletty. Jos haluan kirjoituksessani osoittaa kunnioitusta esimerkiksi Poliisia kohtaan, kirjoitan Poliisi isolla alkukirjaimella. Ei siinä mitään vikaa ole. Pääasia on että asiakokonaisuus on selvä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #61

Ei minua kukaan käske. En ole minkään alamainen paitsi kielen.

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #63

"Ei minua kukaan käske. En ole minkään alamainen paitsi kielen."

Olet Energian ja sen Lakien alainen. Kaikki sellaiset toiminnot esimerkiksi sinussa jotka ovat automaattisia, kuten esimerkiksi sydämen lyönti, kumpuavat Energiasta ja sen Laista. Johdonmukaisesti ilman Energiaa ja sen Lakeja, et kykene käyttämään maallista/fyysistä etkä mielellistä/psyykkistä kieltäsi.

Kaikki sellainen mikä on loukannut tai loukkaa ihmisen henkilökohtaista, kansallista tai kansain välistä omatuntoa, itsetuntoa, fyysistä ja/tai psyykkistä terveyttä/vakautta/vakaumusta, ihmisoikeuksia tai oikeuksia yleensä ei ole kulttuuria vaikka kieli - jonka kautta henkilön koulutustaso ja mielen laatu ilmenee - niin sanoo. Itsestäänselvää on, että kaiken sellaisen mikä on loukannut tai loukkaa ihmistä, sellaisen alkuperä ei ole ihminen.

Siksi sanojen väärin käyttö johtaa ajatuksen epäselvyyteen, ja ajatuksen epäselvyys johtaa vääriin tekoihin. Uskallan jopa väittää, että tietämättömyys ja epätieto johtaa Alzheimerin tautiin tai pahempaan, kun taas reaali- ja käsitteellistieteellinen tieto estää Alzheimerin taudin tai pahemman.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #64

Hallelujaa. Olkoon Voima kanssasi.

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #65

Kai se niin on, että ihminen kun kuolee, kaikki valheet hänessä kuolevat. Totuus on aina ollut ja on aina läsnä ja elävä. Johdonmukaisesti on parempi elää Totuudessa kuin kuolla valheisiin. Jos tunnet kipua kun joku on kertonut sinulle Totuuden, kipu ei ole sinusta vaan kuolevista valheista. Anna niiden kuolla. Se ei ole Laissa kielletty.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #66

Lähinnä täällä saa kipuilla sen takia kun silmiä särkee valheet joita maahanmuutosta suolletaan. Ei tässä kolmessa vuodessa ole mikään juuri muuttunut. Jotkut käyttävät lasten hyväksikäyttöä keppihevosena rasistisille ulostuloille. Ihan kuin nettisaalistajat olisivat uusi tai muualta tuotu ilmiö. Eivät ole. Suurin osa alaikäisten saalistajista vain jää medialta huomaamatta valkoisen suojavärin vuoksi.

Matti Simonaho

"Nettiturvallisuuden jalkauttaminen vaatii valtakunnallisen ohjelman" on totta.

Suomi on kuin tietokone jossa on useita eri käyttöjärjestelmiä jotka vaikuttavat toistensa toimintaan - kun pitäisi olla vain yksi. Suomi on kuin tietokone jossa on palomuuri mutta jota ei ole päivitetty. Suomi on kuin tietokone jossa on virustorjuntaohjelma mutta jota ei ole päivitetty. Suomi on kuin tietokone jossa on haittaohjelmien esto- ja poisto-ohjelma mutta jota ei ole päivitetty. Suomi on kuin tietokone johon on verkostosta ladattu ohjelmia - jotkut niistä toimivat, jotkut hidastavat koneistoa, jotkut aiheuttavat häiriöitä, jotkut eivät toimi laisinkaan. Suomi on kuin tietokone, jonka kiintolevyä ei ole elvytetty.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset