MiaLaiho

Turvallisuus vaatii riittävästi poliiseja ja sujuvaa viranomaisyhteistyötä

Viime päivinä on keskusteltu poliisin voimavarojen riittävyydestä. Poliisi on joutunut asettamaan tehtäviään tärkeysjärjestykseen turvatakseen taloudellisten resurssien riittävyyden.  Tehtävien asettaminen kiireellisyysjärjestykseen on luonnollista, mutta rikosten tutkintaa tai luottamusta lainvalvojaan taloudelliset tekijät eivät saa vaarantaa. Kun tarvitsemme poliisia, on tärkeää, että saamme apua ja asiamme selvitetään mahdollisimman hyvin. Jos luottamus poliisiin horjuu, lisääntyy arjen turvattomuus. Suomessa poliisit ovat maailman parhaimmistoa. Asiansa osaava ja ammattitaitoinen poliisi ei kuitenkaan auta, mikäli tämä on ylityöllistetty.  

Suomessa on pohjoismaista vähiten poliiseja väestömäärään nähden. Vuodelle 2019 poliisille on osoitettu lisärahoitusta 26 miljoonaa euroa. Se ei kuitenkaan riitä. Poliisin toiminta vaatii rahoituksen pitkäjänteistä suunnittelua. Uudenmaan alueella on omat haasteensa kuten suuri maahanmuuttajien määrä, paljon erilaisia tapahtumia, järjestäytyneen rikollisuuden ja huumerikollisuuden kasvu jne. On naivia edes kuvitella, että rikollisuus täällä laskisi, mutta sen kasvua on pystyttävä hillitsemään ja varmistamaan ihmisten arjen turvallisuus.

Poliisin toimintakenttä on ajan myötä muuttunut. Hälytystehtävien ja rikosten tutkita ovat edelleen ydintehtäviä, mutta internetin kautta on noussut uudenlaisia rikoksia, ja uhkia. Niiden ehkäisy ja selvittäminen vaativat omaa osaamista, uudenlaisia toimintatapoja ja resurssia.  Lisäksi kasvava huumeongelma ja siihen liittyvät rikokset vaativat poliisin ja sosiaali- ja terveydenhuollon tiiviimpää yhteistyötä nuorten auttamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Esimerkiksi viranomaisten yhteistyöhön perustuvasta moniammatillisesta Ankkuri-toiminnasta on saatu hyviä kokemuksia ainakin Länsi-Uudellamaalla, Helsingissä ja Hämeenlinnassa. Jos yksikin nuori saadaan pelastettua rikosten tieltä, on sillä suuri merkitys sekä nuoren tulevaisuuden että yhteiskunnan kustannusten kannalta. On myös järkevää arvioida eri viranomaisten ja yhteistyökumppaneiden roolia asiakkaan palvelukokonaisuudessa. Esimerkiksi päihtyneiden seurannan siirtymisen myötä poliisilta terveydenhuollon vastuulle ovat putkakuolemat vähentyneet ja hoitoonohjaus päihdepalveluihin parantunut. Sekä poliisilla että sosiaali-ja terveydenhuollon ammattilaisilla on omat osaamisalueensa, ja niitä on syytä kunnioittaa, mutta yhteistyöllä on tärkeä rooli erityisesti asioissa, jotka koskettavat lapsia, nuoria, koulumaailmaa ja perheväkivaltaa.

Suomen poliisi ja maamme sisäinen turvallisuus ovat monella mittarilla maailman kärkiluokkaa. On varmistettava, että näin on jatkossakin. Riittävä määrä poliiseja jokaisen kansalaisen ulottuvissa on turvallisuuden kannalta välttämätöntä. Ihmisten arjen turvallisuus, turvallinen liikkuminen, vakavien rikosten ehkäisy, nuoret rikoksentekijät, huumeet, nettirikollisuus ja muut nykyajan ongelmat vaativat uudenlaisia toimintatapoja ja resursseja työhön.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Matti Simonaho

Kansan edustaja Mia Laiho; "Suomen poliisi ja maamme sisäinen turvallisuus ovat monella mittarilla maailman kärkiluokkaa. On varmistettava, että näin on jatkossakin. Riittävä määrä poliiseja jokaisen kansalaisen ulottuvissa on turvallisuuden kannalta välttämätöntä. Ihmisten arjen turvallisuus, turvallinen liikkuminen, vakavien rikosten ehkäisy, nuoret rikoksentekijät, huumeet, nettirikollisuus ja muut nykyajan ongelmat vaativat uudenlaisia toimintatapoja ja resursseja työhön."

Arvoisa Kansan edustaja Mia Laiho,
havaintojen perusteella, Poliisin työ tänään on erilaista kuin Poliisin työ 10+ vuotta sitten. Tavallisten Suomalaisten tekemien rikosten lisäksi - jotka nekin hienojakoisen dignostiikan mukaan ovat seuraamuksia syystä - on koko ajan lisääntyvien kansainvälisten yhteyksien myötä tullut uudentyyppistä rikollisuutta; Rikollisuutta ilman rajoja.

Kansan edustaja Mia Laiho; "Ihmisten arjen turvallisuus, turvallinen liikkuminen, vakavien rikosten ehkäisy, nuoret rikoksentekijät, huumeet, nettirikollisuus ja muut nykyajan ongelmat vaativat uudenlaisia toimintatapoja ja resursseja työhön.

Kansain väliset yhteydet merkitsevät paljon tervettä, mutta meidän ei saa ummistaa silmiämme siltä tosiasialta, että Kansain väliset yhteydet sisältävät myös paljon sairasta - viitaten tässä tietenkin DiaGnosis -sanan merkitykseen; Yksinkertaisesti arvioon siitä mikä on laillista, hyvää, tervettä, y m v ja mikä on laitonta, pahaa, sairasta, y m v. Estämällä jälkimmäisenä mainitun pääsemisen Maamme rajojen sisäpuolelle - tai estämällä jälkimmäisenä mainitun pääsemisen mieleemme (psykologia; mielen logiikka) - on elinympäristön ja yhteiskunnan kehittämistä.

Edellinen vaatii tietenkin enemmän resursseja Poliisille, mutta myös opillista Kansallista varautumista - että Kansalainen ja Kansa kokonaisuudessaan ilman minkäänlaisia ylilyöntejä, kykenee arvioimaan ja sillä tavalla ehkäisemään rikollisuuden ilman rajoja vaikutusvallan Suomeen ja Suomalaisiin. Johdonmuksiesti Poliisin työ siltä osin helpottuu, on Poliisille vähemmän vaarallista ja resurssien tarve vähenee.

Profiilista; "Mia Laiho on kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Uudeltamaalta. Hän on koulutukseltaan lääkäri ja nousi eduskuntaan Helsingin kaupungin päivystystoimintojen johtajalääkärin tehtävistä maaliskuussa 2018."

Arvoisa Kansan edustaja Mia Laiho; Kai paras elinympäristö- ja yhteiskuntamalli löytyy terveestä solusta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kokoomuksen olisi varmaankin hyvä alkaa ajaa lakia, joka mahdollistaisi poliisille myönnettävien määrärahojen korvamerkitsemisen tiettyihin rikostyyppeihin.

Silloin ei olisi sitä vaaraa, että poliisi alkaisi tutkia esimerkiksi laajamittaista veronkiertoa tai muuta superrikkaiden talousrikollisuutta. Määrärahat voitaisiin korvamerkitä pikkurikollisten jahtaamiseen. Ja kansa hurraisi.

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho

Määrärahojen korvamerkitseminen ei ole järkevä tie. Poliisilla on paras tieto, minkä verran resurssia mikäkin ns rikostyyppi vaatii. Olen kuitenkin sitä mieltä, että vaikka talousrikokset ovat tuomittavia niin niistä saa suhteessa selvästi kovempia rangaistuksia kuin väkivalta ja seksuaalirikoksista. Laki vaatisi uudistamista. Ns kovia rikoksia pitäisi olla nimenomaan henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikokset. Henkilövahingot voivat olla peruuttamattomia, ja jättävät uhriin aina elinikäisen jäljen.

Airi Pulkkinen

"Uudenmaan alueella on omat haasteensa kuten suuri maahanmuuttajien määrä." Onhan se kummallista että turvaa hakevat aiheuttavat turvattomuutta. Miten mm. Saksassa on käynyt: Tania Kambouri, Naispoliisin rankka arki monikulttuurisessa Saksassa (2017), Juha Ahvio, Eurooppa ja Suomi islamisoituvat

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho

Niin, tämä on erittäin valitettavaa. Siinä on omassa järjestelmässämme peiliin katsomisen paikka, jos järjestelmä on liian löperö. Hädässä olevia pitää auttaa, mutta täällä pitää elää meidän lakien ja kulttuurin puitteissa. Rikolliset pitää pystyä nopeasti palauttamaan.

Matti Simonaho

Toisesta keskustelusta kopioitu;

Ruotsissa 30 vuotta asuneena ja Ruotsin tilannetta 18 vuotta seuranneena; Kai se on niin että pakolaisen tai maahanmuuttajan mukana tulee maahan muutakin kuin vaatteet ja matkatavarat. Pahimmassa tapauksessa "pakolaisen" mukana tulee maahan taho jota pakolaiset pakenevat, tai sen sotilas. Itse asiassa k o tahoa nimenomaan kiinnostaa maa jossa on paljon pakolaisia ja/tai maahanmuuttajia syystä että heitä ei tarvitse kääntää, vaan pikemminkin värvätä.

- - -

"Yleisradion lähteen mukaan Abderrahman Bouanane oli kertonut tappaneensa ihmisen Marokossa. Hän on muun muassa myynyt kokaiinia Italiassa. 23. huhtikuuta 2016 hän matkusti Sveitsiin ja anoi sieltä turvapaikkaa. Vuodenvaihteessa 2015–2016 hän matkusti Sveisistä Saksaan ja oleskeli Saksassa laittomasti käyttäen useaa eri henkilöllisyyttä. Saksassa ollessaan hän oli syytettynä ainakin kahdesta pahoinpitelystä.

Abderrahman Bouanane saapui Suomeen turvapaikanhakijana keväällä 2016 jolloin hän ei vielä ollut kovin aktiivinen uskonnollisesti. Tuliko hän Suomeen suoraan Saksasta tai muiden maiden kautta - kuten esimerkiksi Ruotsista syksyllä 2015 - keväällä 2016 laittomasti lähetettyjen 15000 pakolaisten joukossa, sitä me emme tässä vaiheessa tiedä. Suomeen tullessaan hän valehteli iäkseen 17 vuotta, ja sai näin luvan viettää ensin puolisen vuotta alaikäisten turvapaikanhakijoiden yksikössä. Hän sai kielteisen turvapaikkapäätöksen 2016 lopulla.

Ensimmäisen kerran Isistä ja jihadismia hän oli alkanut pohtia vuoden 2017 alussa. Bouanane kertoi esitutkinnan aikana Poliisille, että hän oli tutustunut moskeijassa Turussa mieheen, joka suhtautui terroristijärjestö Isisiin myönteisesti. Turussa 18. elokuuta 2017 keittiöveitsellä tehdyn iskun uhreiksi joutui kymmenen henkilöä, joista kaksi menehtyi. "

Lähde : Turun isku 2017 @ https://fi.wikipedia.org/wiki/Turun_isku_2017

- - -

Kaikista turvallisinta on ottaa vastaan perheitä ja estää e m "taho jota pakolaiset pakenevat" läsnäolo Suomessa.

Kai asiakokonaisuudessa on huomioitava sekin, että mitä enemmän yhteiskunta ja elinympöristö josta pakolaisia/maahanmuuttajia tulee poikkeaa Suomalaisesta yhteiskunnasta ja elinympäristöstä, sekä mitä enemmän pakolaisia/maahanmuutajia tulee, niin sitä vaikeampi on kotouttaminen.

"Valistuksesta" huolimatta Ruotsissa on käynyt niin, että paikkapaikoin Ruotslainen yhteiskunta ja elinympäristö on muuttumassa/muuttunut pakolaisten/maahanmuuttajien mukaiseksi yhteiskunnaksi ja elinympäristöksi joita Ruotsalaiset viranomaiset eivät hallitse.

Pariisin rauhansopimuksessa 1947, Rauha Suomen kanssa, Osa II, Luku II, 6, 7, 8 ja 9 artikla, on Suomelle annettu oikeus ja vastuu ensisijaisesti suojella Suomen Kansan ihmioikeuksia ja perusvapauksia "Suomen oikeudenkäyttäpiirissä" (Suomessa, Suomen Kansan Perustuslaki - lähinnä 1§ - 12§), ja niiden kautta sovellettuna muiden Kansojen ihmioikeuksia ja perusvapauksia.

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho Vastaus kommenttiin #10

Olen samaa mieltä siinä, että kotouttaminen on todennäköisesti helpompaa, jos kulttuurierot eivät poikkea merkittävällä tavalla toisistaan.

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #13

Kai se että vanhemmat ovat aina halunneet lastensa parasta - turvallinen elinympäristö ja yhteiskunta - on yksi kaikkia kulttuureja kautta aikain yhdistäva tekijä. Kai Sellaisia yhtäläisyyksiä kannattaa etsiä lisää.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Rikosten priorisointi, eli suomeksi osan tutkimatta jättäminen ilmentää poliisin riittämättömiä resursseja.
Näin ollut aina.
Itse sain siitä oppitunnin kymmeniä vuosia sitten kysymällä nimetyltä tutkijalta kuulumisia varastetusta autostani.
Huulenheitto on syöpynyt mieleeni. Sen oleellisin viesti oli; "älä tyhmiä kysele."
Tapausta ei tutkittu ollenkaan, eikä autoakaan löytynyt koskaan.

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho

Rikoksia pitää tietenkin pystyä laittaamaan kiireellisyysjärjestykseen. Jos kuitenkin laissa joku asia määritellään rikokseksi, niin siihen pitää suhtautua myös vakavuudella ja se pitää asianmukaisesti tutkia. Voi myös olla tilanteita, joissa esim. varkauden selviäminen on hyvin epätodennäköistä, jos johtolankoja ei ole riittävästi käytössä. Mutta lain noudattaminen ja asianmukainen tutkinta kuuluu oikeusturvavaltioon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset