MiaLaiho

Lapsilisä kuuluu kaikille perheille, myös 17-vuotiaille

  • Lapsilisä viestii jokaiselle perheelle, että lapsi on tervetullut
    Lapsilisä viestii jokaiselle perheelle, että lapsi on tervetullut

 

Lapsilisä on yhteiskunnan kädenojennus ja viesti perheille, että jokainen lapsi on tervetullut ja yhteiskunta haluaa tukea jokaisen lapsen hyvinvointia.  Ihmettelinkin suuresti, kun keskustan puheenjohtaja Sipilä ehdotti, että lapsilisästä tehtäisiin harkinnanvaraista. Taitaa ensi kevään tulevat vaalit aiheuttaa jo harkitsemattomia sanoja.  Oikea tapa toteuttaa tulonsiirrot lapsiperheiden hyväksi on nimenomaan nykyisen kaltainen perhelähtöinen malli, jossa lapsilisän saa ilman ylenmääräistä hakemusbyrokratiaa. Lapsiperheen kannalta yksinkertainen ja vähällä byrokratialla toimiva järjestelmä on ehdottomasti toimivin. Jos lapsilisä olisi harkinnanvaraien, merkitsisi se väistämättä erilaisten tulo- ja varallisuusselvitysten ja olosuhdemuutosilmoitusten tekemistä. En usko, että lapsiperheet haluaisivat sellaista paperirumbaa muutenkin työlään lapsiarjen keskelle.

Lapsen syntyminen perheeseen on aina ainutlaatuista, ja lapsia syntyy kaikenlaisiin perheisiin. On yhdenvertaista perheitä kohtaan, että lapsilisän kaltainen yhteiskunnan tuki lapsiperheille maksetaan kaikille. Lapsilisän puutteena voidaan kuitenkin nähdä, että sitä maksetaan vain 17-ikävuoteen saakka. Suurin osa nuorista asuu vielä siinä vaiheessa kotona, ja nuoren menot eivät suinkaan tuossa vaiheessa laske, päinvastoin. Perheiden tilannetta parantaisikin lapsilisän maksaminen 18-ikävuoteen saakka. Tämä olisi myös luonteva rajapyykki täysikäisyyden saavuttamisen kanssa.  

Lapsilisä on tarkoitettu nimenomaan lapsesta aiheutuvien kulujen kompensoimiseen. Se ei kuitenkaan riitä. Lapsiperheiden taloudellisen aseman kohentamiseksi tarvitaan lisäksi kokonaisvaltaista perhepolitiikkaa. Keskeistä on tehdä ratkaisuja, joilla lisätään työelämän tasa-arvoa ja vanhempien mahdollisuuksia osallistua työelämään. Kestävä tapa nostaa lapsiperheitä pois vähäosaisuudesta on edistää molempien vanhempien mahdollisuuksia joustavaan vanhempainvapaiden käyttöön. Tasa-arvoisesta työelämästä puhuttaessa äitiys- ja vanhempainvapaan kustannuksia on edelleen jaettava tasaisemmin myös työnantajien kesken. Tähän tarvitaan perhevapaauudistus, joka valitettavasti tänä vuonna kaatui.  Perhevapaajärjestelmä vaatii kuitenkin uudistamista.  Myös osa-aikaisen työn kannattavaksi tekeminen lapsiperheessä voisi parantaa perheiden taloudellista tilannetta ja tuoda samalla vastapainoa ja vaihtelua lapsiperheen arkeen.

Kaksivuotinen esiopetus kaikille antaisi lapsille tasavertaiset mahdollisuudet kehittymiseen ennen varsinaisen koulutien alkua. Myös perhe-elämän ja työn yhteensovittamista on helpotettava, erityisesti äitien työurien jatkuvuutta on edistettävä ja lasten mahdollisuuksien tasa-arvoa vahvistettava varhaiskasvatusta ja esiopetusta kehittämällä.  Perhepolitiikan saralla riittääkin vielä paljon työsarkaa seuraavalla hallituskaudella.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Ei perhevapaauudistukset riitä.

Tarvitaan oikeudenmukainen PERHEVEROTUS ja lapsivähennykset.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Huoltosuhteen kannalta olisi parasta innostaa hyvätuloisia lapsien hankintaan.
He tarvitsevat vähemmän yhteiskunnan tukea lapsen elämään.
Ikävältä tuntuva totuus on:
Lapsia ei kannata hankkia,
-jos on köyhä,
-jos ei ole riittävän älykäs kasvattamaan lapsia ja ottamaan asioista selvää,
-jos on huono terveys lasten hoitamiseen,
-jos ei halua lapsia.

Myös valittua lapsettomuutta pitäisi tukea alentamalla sterilisaation ikäraja ainakin 25 vuoteen. Se on kokoomuksen ohjelmassa.
http://steriloimislaki.blogspot.com/

Käyttäjän JussiMkinen1 kuva
Jussi Mäkinen

"Jos lapsilisä olisi harkinnanvaraien, merkitsisi se väistämättä erilaisten tulo- ja varallisuusselvitysten ja olosuhdemuutosilmoitusten tekemistä. En usko, että lapsiperheet haluaisivat sellaista paperirumbaa muutenkin työlään lapsiarjen keskelle."

Em. on kyllä niin täyttä p*skapuhetta. Varmaan ehtivät täyttää ja näin tulisikin tapahtua. Hauskaahan tässä olisi, että porvarihallituksen yhteiskunnan eriarvoistus polarisoituisikin vaihteeksi näin päin. Turha maksaa porhoille lapsilisiä. Tulot määrittämään lapsilisät.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Lapsilisän tarvetta voisi helposti säädellä muuttamalla se veronalaiseksi.
Pienituloisten veroprosentti on matala ja hyvätuloisten on korkea.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kokoomus-keskustahallitus on leikannut lapsiperheiden lainmukaisia tukia kaiken aikaa isännöidessään hallituksessa .KESKUSTA-KOKOOMUS YKSITYISTÄMISLINJA joka alkoi 1990 leikkauksineen julkiselta puolelta,jatkuu edelleen.Luuleeko kokoomus että ihmiset ovat unohtaneet sen mitä kokoomus on tehnyt?

Kokoomuksen ja tai keskustan kaksinnamaiset poliitikot jotka suomessa harjoittavat huostabisnestä eli lapsikauppaa ulkolaisten konsernien VOITTOJEN maksimoimiseksi on viimeinen jolla on vara julkisuudessa arvostella lapsi ja perhepolitiikkaa.

Hallituksen lapsilisien LEIKKAUKSET ,perheiden lainmukaisten tukien lakkauttaminen monessa kaupungissa ja suomessa YLEISESTI huostabisneksen tieltä ja politiikka jolla leikataan suomalaisten sosiaaliturvaa on kokoomuksen aikaan samaa, yhteistyössä keskustan kanssa tehtyä.

Muuten kannattaa tutustua hallituksen huostabisneksen LAITTOMUUKSIIN ja siihen faktaan missä tilassa on suomen ala-arvoinen perhepolitiikka ,kuten perusturvan tasokin,vaikkei se kokoomuslaista tai kepulaista kiinnosta,näitä puolueita kun kannattavat EK, hyvätuloiset sisäpiiriläiset,varakkaat ELÄKELÄISET,suojatyöpaikoissaan istuvat oman edun tavoittelijat,ja julkkikset tv.stä ynm.seurapiirikerma jot ahallitus onkin täynnään.

Siellä istuu kokoomusministeri ja keskustan ministeri joiden VASTUU on koulutuksesta ja perhepolitiikasta ,perusturvasta ja nämä molemmat naiset eivät korvaansa lotkauta lasten ja perheiden asioissa,koska hallituksen huostabisnes on nro.1 ja siihen on hallituksessa panostettu koko kerholaisten voimin viimeiset eu-vuodet.Kokoomuksen Kataisen aloittama kuntaliitosten sarja ja lastensuojelulain "uudistukset" ovat juuri se joka aloitti massiivisen lasten kotoaan ulkoistamisen j ajohon YKSITYISTÄMISELLÄ pyrittiinkin ja pyritään.

Koko sosiaali ja terveydenhoidon "uudistus"pakolliset kuntaliitokset on tätä systeemiä varten tehty.Luotiin TARVE jota ei ollut,koska asiakkaat ELI puolustuskyvyttömät lapset ,nuoret ja perheet oli jollakin vilunkilla saatava ulkolaisten konsernien tytäryhtiöihin pelinappuloiksi,kuten terveydenhoito ja sosiaalipuolen viranomaistenkin tehtävät näiden ulkolaisten konsernien vallan alle,laittomasti..Seuraavaksi hallitus ilmeisesti ulkoistaa poliisin ja armeijankin, vankilat jne.

Tästä suomalainen veronmaksaja maksaa yli 1,4 Miljardia VUOSITTAIN JA PERHEIDEN PAHOINVOINTI ON AINOASTAAN LISÄÄNTYNYT.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ihme, kun kokoomus on koko ajan sitä lapsilisää leikannut ja nyt se juuri ennen vaaleja tuli tärkeäksi :D

Kaarina Leinonen

Kumma juttu Mia Laiho kokoomuksen kannattaja. Etkös koskaan ole "huolestunut" niistä köyhimmistä ihmisistä joille syntyy lapsia vielä "lääkäri" eikös sinun kuuluisi ammattisi puolesta edistää suomalaisten lasten syntymistä. Meneekö kokoomuslaisten edut ja niiden edistäminen mielestäsi "niiden vähän köyhempien suomalaisten lasten" edun edelle ? Maahanmuuttajia kyllä "ymmärretään" koska ovat kokoomuksen keskustan sun muiden ymmärtäjienpuolueiden suosikkeja kun käsityksenne mukaan eivät osaa pitää puoliaan. Kysyn tässä nimenomaan suomalaisten köyhempien lasten tulevaisuudesta - heille kuuluu ELÄMÄ ! Maahanmuuttajat tulevat maksamaan Suomen valtiolle julmetun määrän rahaa sillä rahalla tehtäisiin Suomen valtiolle ihan uusia veroja maksavia suomalaisia ja paljon !

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho

Kaikki lapset ovat tärkeitä. Köyhimpien perheiden lapsien mahdollisuudesta osallistua, ja hyvinvoinnista, koulutuksesta, mahdollisuudesta harrastukseen ym pitää huolehtia, tottakai. Heidän asemaa ei korjata sillä, että lapsilisään tehdään rajoituksia. Kyllä siihen tarvitaan parempia keinoja.

Kaarina Leinonen

Entä jos kokoomuslaiset "pakotettaisiin" tekemään vähintään 10 lasta ja sitten vielä elättämään koko porukka - saattaisi tulla äitiä ikävä !

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ei kuulu lapsilisä kaikille perheille. Vuosia on lomailtu etelän lomakohteissa jopa kehuskellen että lapsilisien voimalla.

Näin maassa, joka velkarahalla elää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset