MiaLaiho

Savuttomuuden edistäminen on tasa-arvoteko

Marraskuu on keuhkosyöpäkuukausi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä. Suomessa keuhkosyöpään sairastuu noin 2500 ihmistä vuodessa. Tupakointi on keuhkosyövän tärkein riskitekijä: se aiheuttaa 90% keuhkosyövistä. Näin ollen tupakka aiheuttaa niiden kautta huomattavan määrän yhteiskunnallisia kustannuksia. Lainsäätäjät eivät voi kääntää tosiasioille selkäänsä. 
 

Huomioiden myös tupakan aiheuttama selvä syy-yhteys keuhkosyöpään, on välttämätöntä edelleen tiukentaa myös tupakkalainsäädäntöämme. Mitä muuta 10-kertaisen syöpäriskin aiheuttavaa tuotetta kuin tupakkaa voisi salli myytävän ihmisille?  Aina välillä viestitään jonkin tuotteen sisältävän syöpää aiheuttavaa ainesosaa ja tuote vedetään nopeasti pois markkinoilta suurin lehti-ilmoituksin. Mutta tupakan suhteen tätä riskiä ei haluta nähdä. Miksi ei? 
 

Meillä on vielä paljon muutettavaa. Nykyisen tupakkalainsäädännön tavoitteena on tupakkatuotteisiin ja muiden riippuvuutta aiheuttavien nikotiinituotteiden käytön loppuminen ja terveyshaittojen vähentäminen. Tupakkalainsäädännön tavoite on myös, ettei kukaan joudu altistumaan tahtomattaan tupakan savulle. Savuton hengitysilma on jokaisen perusoikeus. 
 

Raskaana olevien naisten tupakoinnin vähentäminen on erityisen tärkeää, jotta voimme estää sikiön altistumista haitalliselle valmisteille. Tupakoinnista vieroittuminen palvelee myös raskauden jälkeistä aikaa, jos äiti pääsee irti tupakasta. Neuvoloilla, kouluilla ja myös työpaikoilla on merkittävä rooli siinä, miten tupakointiin suhtaudutaan ja puututaan.  Liian moni lapsi altistuu edelleen kotonaan tai perheen autossa tupakansavulle. 
 

Lainsäädännön lisäksi tarvitsemme ennaltaehkäisyä ja asenteiden muutosta. Terveydenhuollon ammattilaisten on puututtava tupakointiin asiakaskohtaamisten yhteydestä. Savuttomuus ei tapahdu syyllistämällä, vaan jakamalla tietoa sen vaaroista ja vieroituksen mahdollisuuksista, ja saatavilla olevasta tuesta. Tupakointi on yleisempää henkilöillä, joilla sosioekonominen tilanne on alhaisempi ja tupakointi liittyy myös selvästi koulutuksen tasoon, esim. ammattikouluissa tupakoidaan selvästi enemmän kuin lukioissa.  

Tupakoimattomuuden edistäminen edistää samalla väestömme terveyttä ja tasa-arvoa. Kitkemällä tupakan yhteiskunnastamme teemme merkittävän ihmisten välisen tasa-arvoteon.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Minulle lääkäri kertoi että hyvon harvoin keuhkosyöpä johtuu tupakasta. Sen suhteen liiotellaan tupakan vaarpja. Keuhkoahtautuma on sitten eriasia.

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho

Olet oikeassa, että tupakka aiheuttaa myös keuhkoahtaumatautia. Se on selvästi yleisempi. Mutta tupakka on karsinogeeni eli syöpää aiheuttava ja se on merkittävin keuhkosyövän aiheuttaja.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

"Tupakointi on keuhkosyövän tärkein riskitekijä: se aiheuttaa 90% keuhkosyövistä."
-----
Se, että jokin muuttuja on jonkin taudin riskitekijä, ei tarkoita samaa kuin se, että muuttuja aiheuttaisi kyseisen taudin.

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho

Tupakalla on kiistaton syy-yhteys keuhkosyöpään

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Syy-yhteys on voimakas ilmaus. Jos kaikki tupakoijat sairastuisivat keuhkosyöpään, voitaisiin puhua syy-yhteydestä.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

---
Marraskuu on keuhkosyöpäkuukausi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä. Suomessa keuhkosyöpään sairastuu noin 2500 ihmistä vuodessa. Tupakointi on keuhkosyövän tärkein riskitekijä: se aiheuttaa 90% keuhkosyövistä.
---

Tupakkaa ei kannata polttaa jos ei ole alottanut ja jos polttaa voi vähentää ja kannattaa lopettaakin.

Mutta onko pakko lopettaa jos vähän polttaa ja jos niin minkä takia?

Ei sinänsä haittaa jos kannustaa lopettamaan ja lainlaatijatkin siihen paneutuu, mutta argumentit pitäisi kuitenkin pystyä todistamaan että ei mennä olettamuksien mukaan ja tuo 90% argumentti on olettamus,,vai onko?

Keuhkosyöpä-argumentin 90% tueksi pitäisi olla mistä esittää tutkimustuloksia?

Ongelma tutkimuksessa on miten erotellaan prosentuulinen vaikutus yksilötasolla kun pitää ottaa huomioon myös altistumismäärä;
- rakennuspöly
- katupöly
- kotipöly
- maatalouden navetta-heinäpölyt
- ilman lisäaineet, maalit, deodorantit, liotteet, jne
Tiedämme että laboratoriossa jokaisessa noissa on enemmän ja vähemmän syöpää aiheuttavia aineosasia,,

Siihen on vielä lisättävä asumisesta syntyvät ilman epäpuhtaudet,,jne,,

Onko Suomessa tutkittu keuhkosyöpäpotilaiden elinkaarta sen suhteen että miten on altistunut ja mille elämänsä aikana?
- koti, -työ, - omat tavat, jne,,

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho

10% keuhkosyövistä johtuu muista syistä, joista merkittävin on työperäinen altistus, pääosin asbesti. Suomessa asbestin käyttö kiellettiin v 1994, mutta edelleen asbestin aiheuttamia keuhkosyöpiä todetaan noin 100/vuosi. Asbestiahan on käytetty rakennusmateriaaleissa, lähinnä kiinnitysmatreiaalin yhteydessä. Sen takia vanhoissa saneerauskohteissa tarvitaan riittävät suojatoimenpiteet. Hyvin erikoista ja vastuutonta on Trumpin lausunnot asbestin uudelleenkäytön aloituksesta USA:ssa. Toivottavasti ei toteudu ja jos todella toteutuu niin on huolehdittava ettei asbestia sisältäviä tuotteita tuoda Suomen markkinoille.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Aikamoista kukkahattuilua väittää tasa-arvoksi sitä että jotain kielletään toisilta.

Tupakasta saatava verohyöty on korkeampi kuin haitat, viimesimpiä veronkorotuksia on perusteltu valtiontaloudellisilla syillä.

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho

Tupakointia on enemmän alemmilla koulutusasteilla. Tupakointi on riskitekijänä myös useille muille saiaruksille, kuten sydän-ja verisuonitaudeille, verenpainetaudille, aivoverisuonisairauksille, ääreisverenkierron sairauksille ym. Niiden kautta se lisää myös terveydellistä epätasa-arvoa.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

"Suomessa keuhkosyöpään sairastuu noin 2500 ihmistä vuodessa."

Syöpäjärjestöjen syöpärekisterin mukaan keuhko ja hengitys elimien sypään sairastuu tällähetkellä 2800 henkilöä vuodessa. Joista miesten osuus on 1700 ja naisten osuus on 1100.

No minkälainen osuus tämä on sitten kun viivalle laitetaan muut kuin keuhko syövät.
No keuhkosyöpä löytyy sijalta neljä.

Miesten yleisimmät syövät.
1. Eturauhas syöpä.
6000 sairastumista vuodessa, suurimmat aiheuttajat, ruokavalio, alkoholi, ympäristötekijät.

2. Iho syöpä.
2300 sairastumista vuodessa, suurimmat aiheuttajat, aurinko, ruokavalio, ympäristötekijät, alkoholi.

3. Suolisto syöpä.
2000 sairastumista vuodessa, suurimmat aiheuttajat, alkoholi, ruokavalio, ympäristötekiät.

4. Keuhko ja hengityselin syövät.
1700 sairastumista vuodessa, suurrimmat aiheuttajat, tupakka, ympäristötekiät, kemikaalit.

Naisten yleisimmät syövät suomessa.

1. Rinta syöpä.
5500 sairastumista vuodessa, suurimmat aiheuttajat, ruokavalio, alkoholi.

2. iho syöpä.
1900 sairastumista vuodessa, suurimmat aiheuttajat, aurinkö, ruokavalio, ympäristötekijät alkoholi.

3. Suolisto syöpä.
1700 sairastumista vuodessa, suurimmat aiheuttajat, alkoholi, ruokavalio, ympäristötekiät.

4. Keuhko ja hengityselin syövät.
1100 sairastumista vuodessa, suurrimmat aiheuttajat, tupakka, ympäristötekiät, kemikaalit.

Nyt kun katsotaan arvioita vuodelle 2030.

Miesten osalta kehkosyövän nousua on arvioitu noin 50 vuodessa eli kokonaismäärä 1750 sairastumista vuodessa. Kun taas eturauhas syövän osalta on arvioitu nousua tapahtuvan 1000 vuodessa eli kokonaismäärä 7000 sairastumista vuodessa.
Muut syövät lisääntyvät n. 300 vuodessa.

Naisten osalta keuhkosyövän nousua on arvioitu tapahtuvan enemmän kuin miehillä noin 200 vuodessa eli kokonaismäärä 2300 sairastumista vuodessa.
Kun taas rintasyövän osalta on arvioitu nousua tapahtuvan 600 vuodessa eli koknaismäärä vuodessa 6100 sairastumista vuodessa.

Todellisuudessa syöpään sairastuminenhan ei johdu, ruokavaliosta, alkoholista, tupakasta, ym. ympäristötekijöistä, vaan ne altistavat riskiä saistumiseen.

"Syöpä saa alkunsa geenivirheestä. Ihmisen perintötekijät eli geenit sijaitsevat solujen sisällä rakenteissa, joita kutsutaan kromosomeiksi. Geenit ohjaavat solun toimintoja, kuten niiden jakautumista. Geeneihin voi tulla muutoksia eli mutaatioita, jos solun jakautumista säätelevät mekanismit pettävät. Yksi geenivirhe ei yleensä riitä aiheuttamaan syöpää. Syöpä syntyy, kun mutaatioita sattuu useissa sellaisissa geeneissä, joilla on tärkeä asema solujen kasvun ja erilaistumisen säätelyssä."
(Syöpäjärjestöjen syöpärekisteri)

"Tupakoimattomuuden edistäminen edistää samalla väestömme terveyttä ja tasa-arvoa. Kitkemällä tupakan yhteiskunnastamme teemme merkittävän ihmisten välisen tasa-arvoteon."

Tasa-arvoista olisi se, että kaikki syöpään sairastumiseen vaikuttavat haitalliset tekijät kitkettäisiin pois, niille saman arvoinen heittavero kuin on tupakalla.

Jokainen voi lopettaa tupakoinnin jos on riittävästi halua, samaten jokainen voi jättää pois alkoholin, lihajalosteet, einekset, kaikki teollisesti valmistetut elintarvikkeet joissa on käytetty erillaisia lisäaineita jotka aiheuttavat altistumista syövän syntyyn, nämä viimeksi mainitut kun altistavat enemmän syöpäriskiä kuin tupakka.

Ville istuu parvekkeella syöden nötkötti jalostetta suoraan purkista, pelkää että nyt justiin kuolee syöpään, kun naapuri kävi vastapäisen talon parvekkeella tupakilla. eikä tajua että juuri se mitä hän justiin sulloi suuhunsa kuola leukaperistä valuen, altistaa hänet sairastumaan suolistosyöpään tuhat kertaisesti enemmän kuin se mitä hän näki. Mutta tupakkaveroa pitää nostaa että hän selviää hengissä tästä elämästä.

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho

Olet oikeassa että ympäristössä voi olla monia altistavia tekijöitä ja uusia löytyy jatkuvasti. Kun kuitenkin tiedämme jonkun aineen aiheuttavan syöpää, niin luonnollisesti yleensä sitä ei enää käytetä. Tupakalla on niin pitkä historia, että se on nivoutunut kulttuuriin, ikään kuin hyväksytyksi tavaksi. Mutta onneksi on tapahtunut kuitenkin myönteistä kehitystä, tupakointi esim työpaikoilla ja ravintoloissa ei ole sallittua, tupakan ostoikärajaa on nostettu ja monia muita toimia tehty. Asenteet muuttuvat kuitenkin hitaasti. Meidän pitää kuitenkin edistää kaikkia niitä toimia, joilla tupakointia saadaan edelleen vähennettyä. Verotus on yksi keino, mutta valitettavasti en usko että hinnan nostolla merkittävästi vähennetään tupakan käyttöä. Perheissä, joissa vanhemmat tupakoi, niin raha on vain poissa lasten ruokapöydästä.

Käyttäjän HarriLaatikainen kuva
Harri Laatikainen

Oman kokemukseni mukaan tupakointi on vähentynyt huomattavasti, mutta väittäisin että vain ja ainoastaan sen takia että on siirrytty nuuskaan.
Se on lisääntynyt räjähdysmäisesti työikäisten miesten keskuudessa joten ihmettelen kuinka mediassa sitä pidetään lähinnä ylä-asteikäisten ongelmana.

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho

Nuuskan käyttö on lisääntynyt huolestuttavasti, ja nimenomaan nuorten keskuudessa. Itse olen huomannut myös kertomasi aikuisten miesten nuuskan käytön. Aika ällöä, kun näkee sitä laitettavan huuleen.

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Poltin 50 vuotta 2 askia per vrk. Neljä vuotta sitten lopetin - kokeeksi. Vajaa vuosi sitten minulla todettiin keuhkoahtauma, joten lopettaminen sai hyvän syyn jälkikäteen. Tämä keuhkoahtaumatauti taitaa olla suoraa seurausta tupakoinnistani.

Kuntoni on parantunut. Olen 65-vuotias, joten tuo on tärkeä pointti.

Kuvittelin 50 vuotta lopettamisen olevan ylivoimaisen vaikeaa. Jos olisin ymmärtänyt sen näin helpoksi, olisin varmasti lopettanut jo 30 vuotta sitten. En ymmärrä miksi tätä myyttiä "tupakanpolton lopettamisen vaikeudesta" ylläpidetään. En tarvinnut mitään nikotiinikorvaushoitoja, Sisu-pastilleja söin. Tämä on minun kokemukseni, lopettamisen vaikeus voi olla myös yksilöllistä. En tiedä.

Suosittelen kyllä kaikille tupakoitsijoille tupakoinnin lopettamista. Samoin suosittelen nuuskaa ja sähköhöyrytupakointia, koska molemmat ovat ympäristöystävällisiä ja tupakan haitoista 80-90 % jää pois. Mutta sitten onkin vielä yksi horisonnti tähän tupakka-asiaan.

Kuten blogisti totesi, tupakan hinnan takia lapsiperheessä syödään huonommin. En ole lainkaan varma, että tupakan hinnankorotus on oikea tapa vähentää tupakoinnin haittoja. Itse en ainakaan lopettanut sen vuoksi, että tupakka oli kallista, enkä usko että kovin moni muukaan. En usko myöskään näihin parveketupakkakieltoihin yms. tupakoitsijoiden elämän hankaloittamasiin ja lain kovennuksiin. Ainoa tie on rehellinen valistus ja korvaaviin nikotiinituotteisiin (sähkötupakka, nuuska) siirtymisen helpottaminen. Turha moralisointi ja tiukkojen sääntöjen asettaminen on hanurista.

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen

Tupakointi heikentää kuntoa. Alle 50-vuotiaana voi vielä tupakoida ja kuntoilla ja pysyä terveenä. Mutta yli 50-vuotiaana tupakoinnin haitat alkavat selvemmin näkyä, sama pätee alkoholin käytön suhteenkin. Jos aikoo yli 50-vuotiaana kuntourheilla, niin tupakointi kannattaa lopettaa ja ehkä viinaksien nauttiminenkin. Tupakointi voi johtaa lihomiseekin, kun ikääntyvä tupakoitsija ei jaksa tehdä pitkiä kävelylenkkejä, eikä juosta varsinkaan. Kuntosalillakin jaksaa tupakoimaton tehdä enemmän toistoja, tämä pätee tietysti kotiharjoittelussakin.

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho

Juurikin näin kuten kerroit. Liikunnasta nauttii muutenkin enemmän kun ei tupakoi. Jaksaa selvästi enemmän :)

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho

Hienoa, että olet päässyt irti tupakasta! Jos olisit jatkanut tupakointia niin keuhkoahtaumatautisi tilanne olisi vain hankaloitunut. Hienoa että jaat hyviä kokemuksia. Nuuskan käyttöä en voi kuitenkaan suositella, sillä siihen liittyy omat haittansa, mm. suusyöpä.

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen

Lääkärit käyttävät paljon tupakoinnin yhteydessä termiä "askivuosi" eli montako vuotta on potilas tupakoinut noin askin verran päivässä. 30 askivuotta tupakointia on jo melkoinen riskitekijä ja siinä ajassa on moni onnistunut pilaamaan keuhkonsa aika pahasti. Siinä on muitakin tekijöitä usein, liian vähäinen liikunta ja alkoholin käyttö ja perintötekijät, jotka vaikuttavat asiaan, epäterveellinen syöminen jne.. Tupakointi vahingoittaa myös sydäntä ja altistaa sydän- ja verenkiertoelinten sairauksille. Aivosyöpäkin voi tupakoinnista tulla tai ainakin aivohalvaus. Keuhkot puhdistuvat tupakoinnin lopettamisen jälkeen kovin hitaasti eli syöpäriski säilyy korkeana melko pitkään. Mutta keuhkojen puhdistuminen kuitenkin alkaa jo parin päivän kuluttua tupakoinnin lopettamisen jälkeen. 10:n vuoden tupakoimattomuuden jälkeen keuhkot ovat jo selvästi puhtaammat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset