MiaLaiho

Itämeri ja vesistömme tarvitsevat huolenpitoa ympäri vuoden

  • Itämeri ja vesistömme tarvitsevat huolenpitoa ympäri vuoden

Kylmän kiven tipahdettua, pahin sinilevätilanne on helpottumassa. Viilenevä sää on tavallisesti laskenut politiikkojen ajatukset sinileväongelmasta muualle. Tämä on kestämätön tie, sillä Suomen ympäristökeskus arvioi, että Suomenlahden sinilevätilanne on ollut kuluneena kesänä pahin 20 vuoteen. Pääkaupungin rannat kimaltelivatkin vihreänä kuin jalkapallokentät. Meidän on varmistettava, että Itämerestä ei huolestuta ainoastaan kesäaikaan. Vesistöjen suojelu ja riittävän kunnianhimoiset ympäristötavoitteet on kirjattava keskeiseksi tavoitteeksi seuraavaan hallitusohjelmaan.

Tutkimukset osoittavat, että levälautoilla ja ravinnepäästöillä on selkeä syy-yhteys. Vesiin päätyvä fosfori ja typpi rehevöittävät rannikkoja. Raskaalla teollisuudella ja maataloudella on merkittävä rooli ympäristön kuormittajina. Ravinteiden tiedetään kulkeutuvan pitkiäkin matkoja aina sisämaasta asti, joten on oikeutettua todeta, että Itämeren suojelu on koko Suomen asia.

Työtä haavoittuvan meren suojelemiseksi on tehty toki pitkään, mutta meren hyvä tilanne on vielä kaukainen unelma. Tällä hetkellä ympäristöministeriö jakaa rahoitusta 5,5 miljoonaa euroa hankkeisiin, joilla tuetaan innovatiivisten ratkaisujen löytämistä rannikkojen rehevöitymisen hillitsemiseksi. Hallituksen on arvioitava kyseisten toimenpiteiden vaikuttavuus sekä pohdittava tarvittaessa lisärahoitusta. Tähän on mahdollisuus jo elokuun lopulla käytävässä budjettiriihessä.

Meillä ei ole enää varaa voivotteluun ongelman lainehtiessa silmien eteen. Työtä ympäristön eteen on tehtävä vuoden jokaisena päivänä. Tulevilla sukupolvilla on oikeus puhtaaseen mereen ja vesistöihin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tasan ei käy onnen lahjat, joku ilmastonmuutoshihhuli tietää nyt kertoa, että nämä ns. murtovedet ovat tehokkaita hiilinieluja kun taas avomerillä ravinteista on puutetta ja siksi ei edes hyödyllistä kasviplanktonia pääse syntymään riittävästi.

Tuo sinilevä on kyllä melkoinen ongelma lähivesissämme. Alkujaan happea tuottava bakteerit, kuten nämä syanobakteerit kehittyivät ja pystyvät fotosynteesin avulla tuottamaan happea ja vetyä. Merenpohjassa vieläpä ns. kemosynteesin avulla syanobakteeri tuottaa happea.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ilman muuta sinilevää tulisi hyödyntää. Turun yliopistossa on tehty aiheesta tutkimusta. http://www.utu.fi/fi/yksikot/sci/yksikot/biokemia/...

Sinilevä on kehittynyt suojautumaan UV-säteilyltä. Kts. tutkimus.

No voisi kai yrittää vähentää raudan ja piin pitoisuuksia rannikkovesissä, ja lisätä avomerellä. Avomerellä UV-säteily tappaa kasviplanktonia kirkkaissa vesissä 25 metriin saakka.

"Studies by Pierson et al.41 and Phoenix et al.44, using modern hot springs and experimental analogs, respectively, suggested that Fe(III)–silica gels and crusts overlying microbial mats could provide effective protection from UV-C radiation in Archean seawater.
Here, building on this work, we explore the role of Fe(III)–silica precipitates in shaping the water column UV-C radiation profile and the resulting influence on cyanobacterial communities."

https://www.nature.com/articles/s41467-018-05520-x

"The Archean Eon ( /ɑːrˈkiːən/, also spelled Archaean or Archæan) is one of the four geologic eons of Earth history, occurring 4,000 to 2,500 million years ago (4 to 2.5 billion years ago). During the Archean, the Earth's crust had cooled enough to allow the formation of continents and life started to form."

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Archean

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset