MiaLaiho

Vaara vaanii helteessä

Helteet ovat Suomessa jatkuneet jo useamman viikon ja säätiedotusten mukaan niille ei näy loppua. Helle on rasite kaikille, mutta erityisen suuren riskin se aiheuttaa lapsille, hoivan varassa oleville, ikäihmisille sekä pitkäaikaissairaille.

Olen itse työskennellyt päivystyksessä vuosien ajan. Siellä tiesimme että helteiden alusta muutaman päivän kuluttua alkaa ambulanssien jatkuva virta päivystykseen tuoden vanhuksia, joiden yleistila oli heikentynyt elimistön kuivumisen takia. Yleensä helteet osuvat heinäkuuhun, kun Suomi on muutenkin lomalla, osa vuodeosastoista suljettuina ja sosiaali-ja terveydenhuollossa on paljon kesäsijaisia. Haasteellinen ajankohta siis kokonaisuudessaan. Päivystykseen ajautuvat vanhukset kärsivät nestevajauksesta tai heidän muu perussairautensa, kuten sydän-tai keuhkosairaus on pahentunut nestevajauksen ja helteen aiheuttaman lisärasituksen myötä. Yleistä on heikotus, kaatuilu tai sekavuus, jotka johtuvat liian vähäisestä nesteiden saannista.

Kun ihminen vanhenee, lämmönsäätelykyky heikkenee ja sitä kautta myös nestevajauksen riski suurenee. Vanhukset eivät välttämättä ymmärrä, että vaatetusta pitää vähentää helteillä ja ehkä niistä puolipitkistä alushousuista voisi myös luopua ja polyesterihousut voisi vaihtaa vilpoisempaan materiaaliin. Vanhukset kokevat vedon usein epämiellyttävänä, minkä takia he välttävät asunnon tuuletusta. Tällaisilla helteillä ilmanvaihdon toimivuus on kuitenkin merkittävässä osassa yleisen jaksamisen kannalta.

Nesteiden lisääntynyttä tarvetta on monen ihmisen vaikea ymmärtää. Tämä koskee kaikkia ikäryhmiä. Kun tulee janon tunne, niin tosiasiassa ihminen on silloin jo nestevajauksessa. Viimeistään tuolloin pitäisi juoda riittävästi.  Ja se ei tarkoita hörppäystä lasista, vaan selvästi enemmän nestettä. Juomiseksi ei riitä kahvi tai alkoholipitoiset juomat. Itse asiassa kahvi voi vain pahentaa tilannetta, sillä kahvilla on samalla myös lievästi nesteitä poistava vaikutus.  

Helteillä hikoilu on voimakasta ja jos ulkona ahkeroi tai liikkuu, hikoilu lisääntyy huomattavasti.  Hikoilun mukana haihtunut neste pitää korvata. Voi myös kysyä, onko todella tarpeen leikata nurmikko tai halkoa saunapuita juuri nyt helteiden aikaan. Tai jos sen tekee, niin pitäisi tehdä se aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Helteillä olisi järkevää olla tekemättä erityisempää fyysistä rasitusta vaativaa, jos ei ole pakko tai työtehtävät sitä vaadi. Riittävät tauot tuolloin ovat paikallaan.

Paljon vanhuksia asuu nykyään kotihoidon varassa tai ympärivuorokautisessa palveluasumisessa. Uskokaa tai älkää, mutta se ei suojaa näitä vanhuksia kuivumalta käytännön kokemukseni pohjalta. Kotihoidossa tarvitaankin lisähuomiota vanhusten nesteytyksen turvaamiseksi. Ei riitä, että juomisesta huomautetaan vanhukselle, vaan nesteitä pitää laittaa tarjolle esim. jääkaappiin kannu vettä tai mehua, josta voi seurata paljonko sitä on kulunut ja varmistaa että vanhus juo ainakin silloin kun ollaan paikalla, jos ei muuten muista. Ja erilaiset muistilaput ovat tarpeen muistisairaille muistuttamaan juomisesta. Raikkaat hedelmät ja vihannekset sisältävät myös nestettä, ja niitä on hyvä olla tarjolla.  Hoitohenkilökunnalla työ kotihoidossa on raskasta ja helteet lisäävät sen raskautta. Henkilökunnan on huolehdittava myös omasta juomisestaan jotta jaksavat työpäivän. Samalla pitäisi muistaa varmistaa vanhuksen hyvinvointi ja olosuhteiden helpottaminen vanhusten kotona helteiden aikana esim tuulettimen, ikkunaverhojen sulkemisen, ja tuuletuksen avulla. Ja voi olla että lääkelistan tarkistus voi myös olla paikallaan olosuhteiden muuttuessa.

Ikäihmisillä helteet aiheuttavat eniten ongelmia, sillä kuolleisuus lisääntyy erityisesti tässä ryhmässä helteiden pitkittyessä. Helteiden pahentamat sairaudet näyttäytyvät lisääntyneinä päivystyskäynteinä, sairaalajaksoina ja kuolemina. Nämä ovat inhimillisesti raskaita, ja aiheuttavat taloudellisesti merkittäviä lisäkustannuksia. Kun helleaalto hellii Suomea, niin vetoankin nyt kaikkiin suomalaisiin että huolehditaan läheisestä tai naapurista, ja muistutetaan ja tarjotaan juomista, jotta myös riskiryhmät selviävät helteistä ja haittavaikutukset jäisivät mahdollisimman pieniksi.

Ja kaikkien pienten lasten vanhempien tulisi kiinnittää huomiota lasten kevyeen ja auringolta suojaavaan vaatetukseen, riittävään nesteiden saamiseen ja nukuttamaan lapsi tilassa, jossa on riittävä ilmanvaihto ja ettei kuumuus nouse liian korkeaksi kuten lastenvaunuissa. Vaikka Suomessa on perinteisesti totuttu nukuttamaan lapsia ulkona, niin helteillä sisätila voi olla järkevämpi valinta jos sisällä viileämpää ja ulkoa ei löydy varjoista ja hyvin tuulettuvaa paikkaa.  Isommatkin lapset ja nuoret vaativat vielä muistuttamista juomisesta. Meillä kotona lapset tietävätkin ettei ulos kavereiden kanssa ole lähtemistä ilman vesipulloa.

Kaikille työntekijöille sekä sosiaali-että terveydenhuollossa että muissa töissä jaksamista helteiden aikana! Onhan nämä lämpimät säät kuitenkin myös niin ihania!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Toni Rintala

"vanhuksia, joiden yleistila oli heikentynyt elimistön kuivumisen takia"

Suolan puute, kun hikoilevat nesteen pois.
Suolan puute vaivaa monia näillä helteillä. Pahintahan on se, että juo pelkkää vettä.
Sitten ensiapuun ja suolaliuosta suoneen.

Lääkäri: Helteillä vanhuksille urheilujuomaa ja lisää suolaa
https://yle.fi/uutiset/3-7348983

Mutta kun vanhusten ruoasta on otettu kaikki suola pois :(

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sen lisäksi, että ihmisen elimistö tarvitsee suoloja, suolan nauttimisella on myös nestettä sitova vaikutus, jolloin nestehukan mahdollisuus pienenee. Aavikolla elävät beduiinit imeskelevät suolatankoja nestehukan välttämiseksi ja se on satojen vuosien aikana kehittynyt tapa ilman, että lääketieteellisestä syystä on ollut edes tietoa.

Käyttäjän MiaLaiho kuva
Mia Laiho

Juurikin niin! Kun nesteitä menettää enemmän tai nesteiden menetys jatkuu kuten pitkittyneessä helteessä, niin suolapitoiset nesteet kuten kivennäisvedet hyviä.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Syyttäkää suomalaista talonrakentamista.

Öisin on ulkona +17c, taloissa on silti aamullakin 26-30c, vaikka ikkuna olisi ollut auki.

Tähän on lukuisia syitä:
* asunnot on yhden julkisivun asuntoja ilman erkkeriä tai katonrajaikkunaa
-> tuuletus on mahdotonta ilman korkeus- tai sivustaeroja
* vessan pakotettu rättipatterikierto ja eristämätön kuumavesiputkisto (+55c)
-> järjetön lisälämpökuorma taloon
* ikkunoiden tuplalasituksen uloin lasi ei tuuletu
-> "heat trap" efekti lasitusten välissä kuumentaa seinän/ikkunaraamit
* poistoilmanvaihto on talviasetuksilla
-> kukaan ei korota ilmanvaihtoa kesäksi, miksi?
* poistoilmanvaihto kytkeytyy yöksi pois päältä ja päiväksi päälle
-> vedetään kuuma ilma päivisin sisään, ja yöllä ei viilennetä
* rappukäytävissä ei ole usein lainkaan korvausilmanvaihtoa
-> ovia pitä roikottaa manuaalisesti auki yöllä, ja joku ääliö aina sulkee ne
* rappukäytävissä ei ole avattavaa tuuletusikkunaa tai parvekeovea yläkerrassa
* jos koneellinen ilmanvaihto, lämmöntalteenottokenno puskee kuumaa ilma yön yli
-> kesäpellin käyttö ei oikeasti muuta tätä

Kaikki kuumuusongelmat ovat helposti selätettävissä kun:
- rakennetaan massiivirakenteisia taloja, joissa sisäelementin betoni vähintään 18cm joka sivulla
- rättipatterikierto piilotetaan seinän sisään tai sammutetaan kesäksi
- kuumavesiputket eristetään rakenteista ja huoneilmasta joka paikassa
- ikkunoiden eteen saadaan markiisi ja sulkuluukut ulkopuolelle
- kaikkiin asuntoihin laaja katonrajaikkuna kuuman ilman poistumiseksi
- hyttysverkko oletusasetuksena tuuletusikkunoihin, ja parvekeoven eteen verkko-ovi
- automaattisesti kesäyönä aukeavat tuuletusikkunat/venttiilit rappukäytävissä
- kesäyönä tehostetty poistoilmanvaihto 23-07
- vessanoven karmien yläpuolelle suurempi rako kuin lattiaa vasten, jolloin kuuma ilma poistuu asunnosta ensin, ei lattian kylmä

Uskoisin, että näin talo jäähtyy 20 asteeseen öisin, ja pysyy pitkään päivälle viileänä. Erillistä koneilmastointia ja sen hintalappua ympäristölle ei tarvita.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vaikka kirjoitus onkin asiallinen on syytä muistaa myös hiukan suhteellisuuden tajua Suomen kyseessä ollessa.

Suomessa ei varsinaisesti milloinkaan ole kuumaa, eli sellaisia 40 - 50 asteen lämpötiloja, jotka ovat yleisiä monilla tiheästikin kansoitetuilla alueilla maailmassa. Täällä kavahdetaan sitä kun viikon päivät on "normaalimpaa" kesän lämpöä tarjolla.

Olin aikoinaan Floridassa kesätyössä ja yli kolmen kuukauden aikana lämpötila ei juuri milloinkaan laskenut alle 30 asteen ilman kosteuden ollessa 80 - 90 prosenttinen. Useimmat päivät olivat 35 - 40 astetta. Ajoin silloin fillarilla töihin noin kymmenen kilometrin matkan suuntaansa ja työssä piti määräysten mukaan käyttää kravattia sekä pikkutakkia. Siinä oppi ymmärtämään mitä todellinen helletukaluus tarkoittaa. Ärsyttävintä tosin oli se, että joka ilta palatessani alkoi kesken matkaa yleensä valtava ukkosmyrsky ja olin kotiin päästessäni märkä kuin uitettu rotta siinä vaiheessa, kun salamoiden räiskiessä hamuilin avainta takkini taskun uumenista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset